Държавният глава Александър Вучич беше блокиран в сградата и не можеше да излезе

Ескалация на протестите  в Сърбия. Недоволни от управлението обградиха този следобед президентството в Белград. Държавният глава Александър Вучич беше блокиран в сградата и не можеше да излезе.

Протестиращите пробиха ограждения около президентството и се опитаха да щурмуват централния вход. Там  бяха спрени от полиция, като се стигна до кратка конфронтация. Сблъсъците спряха бързо, но протестиращите организираха жива верига, за да не пуснат Вучич да излезе.

Около 19:00 часа българско време протестът приключи. 

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТИТЕ В НЕДЕЛЯ ВИЖТЕ ТУК

Сутринта в своята реч пък президентът определи лидерите на опозицията като "фашисти" и "олигарси". 

Обръщението на сръбския президент дойде, след като снощи протестиращите нахлуха в сградата на държавната телевизия РТС. Влезлите в сградата искаха да се включат в централните новини, за да обяснят, защо в продължение на три месеци протестират. В декларация на опозиционния "Съюз за Сърбия", който организират протеста, призоваха за оставката на вътрешния министър Небойша Стефанович и на самия Вучич.

Протестиращи нахлуха в сградата на държавната телевизия на Сърбия (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Всичко това е незаконно. Снощи бяха точно 1 540 души. Сега са много по-малко, но те са много шумни. Те трябва да си вървят. Фашистът Обрадович и олигархът Джилас искат властта, за да плячкосват. Разбирам ги, защо го правят. Сигурно си мислеха, че ще се уплаша, но не се страхувам. Нямам какво да губя, освен живота си. Ще защитавам Сърбия от фашиста Обрадович и олигарха Джилас. На всички е ясно за какво става въпрос, когато виждат, че медиите в Прищина съобщават как Джилас е пребит. Когато Рамуш Харадинай твърди, че ще ме събори си мислех, че се шегува, но сега виждам за какво става въпрос“, каза Вучич.

„Обрадович е обикновен малък фашист“, продължи сръбският президент и добави: „Той има патологична нужда от това да бие жени, но попаднаха на твърд орех. Изправиха се пред човек, който не се плаши. Аз съм тяхната цел, защото Сърбия с всеки изминал ден става все по-силна“.

„Лидерите на Олигархията са Драган Джилас и Вук Йеремич”, заяви още Вучич докато се чуваха протестните викове пред сградата.

Хиляди на протест в Черна гора срещу президента Джуканович

Сръбският президент не пропусна да спомене, че Джилас и Йеремич имат подкрепата на македонския премиер Зоран Заев. В същото време Вучич заяви, че не се интересува от мнението на западните дипломати, а се вълнува единствено от случващото се в Сърбия.

В заключение сръбският президент подчерта: „Никога няма да позволим хиляда, пет хиляди или сто хиляди, които протестират да управляват чрез насилие. Няма да позволим на фашиста Обрадович и на олигарха Джилас да управляват“. Той също така благодари и на хората в Косово, които се събират да го подкрепят. „Не тръгвайте. Благодарим ви“, добави той.

Обръщението на сръбския президент бе предавано на живо от множество медии. След приключване на изявлението на Вучич журналистите му ръкопляскаха.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.