37-годишният турчин Гьокмен Танъш открива огън, а след това успява да избяга

Кървава атака в Холандия. Нападател откри огън в трамвай, в университетския град Утрехт, а после избяга от полицията. Стрелба е имало на още няколко места в града. Трима души са убити, а петима са ранени. Обширни райони в града бяха отцепени, заради издирвателната акция на полицията.

Стрелба на няколко места в холандски град, има жертви и ранени (ВИДЕО+СНИМКИ)

Всичко е започнало в холандския град Утрехт тази сутрин около 11 часа. 37-годишният турчин Гьокмен Танъш открива огън, а след това успява да избяга. Полицията разследва като възможен мотив тероризъм. Издирването на заподозрения продължи часове наред, като стрелба имаше и около няколко джамии в града. От съображения за сигурност, няколко квартала на града бяха поставени под пълна блокада. Затворени бяха болници, училища, университети и детски градини. В късния следобед, специални части на полицията обкръжиха апартамента, в който нападателят се укривал.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Загинали са трима. Според първоначалната информация ранените са девет, но в последствие стана ясно, че са петима, трима от които тежко. Това е равносметката от стрелбата в трамвая в Утрехт. Полицията издирва свидетели на случилото се. По непотвърдена информация, нападателят е стрелял по жена и след това по всички, които се опитвали да й помогнат. Александър Маринов е собственик на български магазин, който се намира на метри от стрелбата.

Издирват 37-годишен турчин за стрелбата в Утрехт (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Чухме шум от престрелките. В началото си помислихме, че е нещо от строежа близо до нас. Чухме полиция, линейки и излязохме, за да видим какво се случва. Спокоен съм, покрай нас има доста полиция”, казва Александър Маринов.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След като стрелял в трамвая, нападателят е избягал. Засега полицията се въздържа да обяви мотивите за нападението. „Това, което е сигурно е, че имаше изстрели и хора бяха убити и ранени. Терористичен мотив не може да бъде изключен”, заяви премиерът на Холандия Марк Рюте.

Няма данни за пострадали българи при стрелбата в Утрехт

Предполага се, че нападателят е откраднал автомобил от съседната улица и избягал с него, като малко по-късно го е изоставил.

„Нивото на опасност в провинция Утрехт е повишено до най-високата пета степен, а за останалата част на страната е четвърта степен”, каза още Марк Рюте. 

Премиерът на Холандия: Трябва да сме по-силни от фанатизма и насилието (ВИДЕО+СНИМКИ)

Според информация на турски медии, заподозреният е бил арестуван за връзки с ИДИЛ, но е бил освободен. Той не общувал с турската общност в Утрехт и бил по-скоро самотник, разказват негови близки. Холандските медии пишат, че само след 2 седмици трябвало да се яви в съда по обвинение за изнасилване през 2017 година.

„Най-вероятно нападателят е само един, но може и да има още”, коментира кметът на Утрехт - Ян ван Занен.

От 2013 г. Гьокмен Танъш често е влизал в полезрението на полицията за различни криминални прояви. Сред тях заплаха срещу жена, нападение, обида на полицай, кражба, грабеж, шофиране под въздействие на упойващи вещества и уриниране на обществено място.

От съображения за сигурност след атаката в Утрехт на летище Схипхол край Амстердам бяха разположени допълнителни полицейски части.

Експертите не пропускат да отбележат, че това което се случва е само няколко дни след кървавото нападение в Нова Зеландия. Белгийските медии съобщават, че са получили съобщения за заплахи за атентати в Антверпен. Експертите не изключват някаква връзка, но предстои холандските власти да се произнесат.

Според информация на посолството ни в Хага към момента няма данни за пострадали наши сънародници. При необходимост български граждани могат да се свържат с мисията ни на следните телефони:

+ 31 70 350 30 51

+ 31 6 5744 8073

Репортер: Антоанета Николова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.