Той е наричан "Вълкът от София" заради обвиненията, че е част от група, която се занимава с измами през онлайн-платформи за финансова търговия

Съдът отложи делото за екстрадицията на израелеца Гал Барак. Той беше задържан в България през януари по искане на Австрия. Според службите във Виена Барак е част от международна престъпна група, успяла да присвои с измами над 100 милиона евро годишно. Наричан е  "Вълкът от София" заради обвиненията, че е част от група, която се занимава с измами през онлайн-платформи за финансова търговия. Но той отрича.

„Аз не съм "вълкът от София". Вълкът от София е Илан Цоря. Моята невинност ще бъде доказана”, категоричен беше Гал Барак.

Съдът решава дали да бъде екстрадиран Гал Барак

Според адвоката му, Тодор Батков, в европейската заповед за разследването фигурират още двама души - Илан Цоря и Уве Ленхоф. „Господин Уве Ленхоф е задържан в Австрия, в предварителния арест, за господин Цоря няма никаква мярка за неотклонение. Много ми прилича на преразпределение на пазара в полза на господин Цоря с ръцете на австрийските правни органи”, коментира Батков.

Прокуратурата участва в разследването на мащабна онлайн финансова измама

Според съобщение на Федералната криминална служба в Австрия хиляди в Европа са били измамени с около 100 милиона евро годишно. Схемата действала чрез онлайн платформи за търговия с криптовалути и други финансови продукти.  А значителна част от схемата реализирали от България. Тук имало кол център, изграждал се софтуер и се регистрирали фирми. Гал Барак е основен заподозрян. но според защитата му в европейската заповед за ареста му има нередност - не е уточнено точно къде и кога се смята, че е извършвал престъпленията.

Българска следа в мащабна финансова измама за милиони евро в Австрия

Гал Барак е в България от пет години. Имал супермаркети в Израел, тук се занимавал и с недвижими имоти.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.