Настаняват ли родилки в неремонтирани стаи?

Мизерия в родилното отделение. Запечатаха стая и тоалетна в АГ болница в Сара Загора след сигнал в рубрика ни „Моята новина". Екип на NOVA отиде на място, за да провери при какви условия се раждат децата там. Оказа се, че пациентите се настаняват в стаи с падаща мазилка, счупени тръби, мръсни тоалетни и липса на топла вода. 

„Да, тази стая, която беше показана, е една от стаите, които съществуват в АГ комплекса. Разпоредена е проверка. На база на тази проверка е запечатана стаята, за да не се извършва лечебно-диагностична дейност вътре. Пациентите са пребазирани в другите стаи на болничния комплекс. Сградата разполага с достатъчно такива. Условията не са луксозни, но са нормални и позволяват извършване на лечебна дейност. И да се надяваме, че това няма да продължи прекалено дълго време”, заяви директорът на УМБАЛ „Проф. Стоян Киркович” проф. д-р Йовчо Йовчев.

МИЗЕРИЯ: Придружители спят на столове срещу 6 лева в болница в Пловдив (ВИДЕО)

Ремонт в болницата не е правен от 2011 г. До седмици обаче щяло да бъде готово новото АГ отделение в университетската болница. Старата ще бъде закрита.

„Тя ще престане да съществува въобще като част от структурата на УМБАЛ “Проф. Д-р Ст. Киркович”, т.е. няма да извършваме в нея повече лечебна дейност”, каза проф. д-р Йовчев.

Липсата на ремонт директорът обяснява с липсата на пари. „На никой не му е приятно да се лекува в условия, които са от далечната 2011 г. На мен също не ми е приятно да излизам с репортажи, че виждате ли условията не са толкова благоприятни за лечение, но за разлика от други лечебни заведения, ние нямаме доплащане на услугата. Парите, които можеха да бъдат събирани от гражданите за платено раждане, сигурно щяха да стигнат и за ремонт на съществуващата АГ сграда”, каза още д-р Йовчев.

За миналата година в лечебното заведение са се родили над 1200 деца.

Репортер: Георги Манев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.