Коментират Хасан Адемов и Султанка Петрова

Експерти от Националния осигурителен институт правят анализ на промените при изчисляването на пенсиите, влезли в сила от началото на годината. Над 30 процента от новите пенсионери са с порязани доходи заради поправка, гласувана в Народното събрание през 2015 година.

"Намаляване на индивидуалния коефициент ще има при хора, които преди 1997 г. се се осигурявали върху максимални или над максималните осигурителни доходи, а след 2000 г., ако са се осигурявали върху минималния осигурителен доход и имат периоди, в които не са се осигурявали". Това обясни председателят на социалната комисия в Народното събрание Хасан Адемов в ефира на „Здравей, България”.

„В момента тече четиримесечният срок, в който трябва да приключат производствата по изчисляването размера на пенсиите. Става въпрос за новоотпуснатите пенсии и тогава ще стане ясно какъв е процентът на хората с намалени пенсии”, поясни той.

ПРОМЕНИ В ПЕНСИОНИРАНЕТО: Нови правила ощетяват част от възрастните хора

Според него има три варианта, за да не се стигне до намаляване на пенсиите. ”Това, което може да се направи, е да няма промени в хода на осигурителния път на всяко едно лице. Започнал си по едни правила - приключваш по тях. Другото решение е да има право на избор по кои правила да се пенсионира. Третото решение е в края на годината да има обществено обсъждане, за да се предявят съответните мерки”, поясни Адемов.

Заместник-социалният министър Султанка Петрова подчерта, че правителството два пъти е увеличило пенсиите. Тя заяви, че най-вероятно предлаганите промени няма да бъдат приети. „Ние ще продължим да работим за това хората да получават достойни пенсии за онова, което са изработили. Аз мисля, че това няма да остане в този вариант. Ще се промени и затова има различни становища. Може би наистина трябва да се направи тази оценка на въздействието", коментира Петрова.

Тя подкрепи мнението на Хасан Адемов, че не трябва правилата за пенсиониране да се променят в движение.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.