Той е част от нематериалното наследство на човечеството

В Испания вече посрещат пролетта. Фестивалът "Лас Фаяс" е най-големият и най-пищният празник във Валенсия. Той е част от нематериалното наследство на човечеството според ЮНЕСКО.

Фестивалът продължава дни. В града не се спи, не само защото площадите са пълни с хора, които обикалят безцелно, облечени в традиционни носии. Най-впечатляващото са традиционните скулптори, които се правят от запалими материали, а в края на този празник те се изгарят.

Испанци се замерят със 150 000 кг домати (ВИДЕО+СНИМКИ)

Днес това е фиеста на пролетта. Някога са били дни на ненужното. "Лас Фаяс " се заражда още през Средновековието, когато дърводелците във Валенсия използвали първите топли дни, за да изнесат на улицата остатъците от дървените материали и да ги изгорят.

Постепенно от огньовете започнали да се възползват и останалите хора и хвърляли в пламъците всичко ненужно, използвано през зимата - стари мебели, дрехи, дюшеци от сено. На властите им се сторило твърде грозно и в средата на 19 век забранили масовото палене на боклуци. С настъпването на новия век общината решила да възроди традицията, но при едно условие - боклуците ще се събират и палят, но само ако са подредени в не толкова окаян вид.

Las Fallas - испанският предвестник на пролетта

Местните направили от тази заповед изкуство. По улиците изниквали всякакви странни фигури, направени от ненужните вещи. Фаите са истинско произведение на изкуство, те не са направени от боклуци, а от леснозапалими материали. В дните между 14 и 19 март няма да ви стигне времето, за да разгледате всички почти 400 фаи. Направата на една фая може да стигне до стотици хиляди евро, а властите във Валенсия харчат милиони всяка година за тях - огромни и малки, цветни и винаги с идея.

По традиция най-голямата фая е тази пред кметството на площада в града, която е висока над 300 м. Фаите осмиват, окарикатуряват и развеселят политици, известни личности и проблеми от ежедневието. Всеки квартал, всяка голяма и малка улица има своята фая, а всеки блок своя духов оркестър. Валенсианците имат мисия в дните, в които празнуват пролетта - да накарат гостите на града да празнуват с тях.

Всяка сутрин около 08:00ч. градът се изпълва с пищни рокли и интересни костюми, сякаш те връща назад в историята.

Повече по темата вижте във видеото. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.