Задържаните за нахлуването в държавната телевизия не са освободени

Ситуацията в сръбската столица постепенно се успокоява. Все още обаче задържаните за нахлуването в държавната телевизия не са освободени.

Защо държавната телевизия се оказа такава апетитна хапка за всички партии? Екипът на NOVA беше първият телевизионен екип, който беше допуснат да снима в нея след съботната атака. Кадрите от нахлуването в телевизията обиколиха световните агенции. Директорът на охраната на медията има и личен архив.

Част от задържаните при нахлуването още са в ареста, в очакване да получат амнистията, която президентът Александър Вучич им обеща. Сред задържаните не е инициаторът на атаката - политикът Бошко Обрадович.

ПРОТЕСТИТЕ В БЕЛГРАД: След бунта в събота и неделя - затишие в Сърбия

"Поиска да бъде включен директно в предаването, което вървеше в ефир. Обяснихме му, че това не е начинът и има друга процедура и ред за влизане в сградата", каза директорът на охраната на РТС Ненад Милунович.

Обрадович, както и другите опозиционни лидери, винят държавната "Радио и телевизия Сърбия", че получават малко ефирно време в сравнение с управляващите.

"Всяка събота, когато има протести, правим репортаж от събитието. Проблемът на опозицията е, че в това движение обединиха хора от целия политически спектър - от крайнолеви, марксисти и ленинисти до крайнодясни, националисти", заяви главният редактор в отдел "Международни новини" в РТС Боян Бъркич.

Сръбски журналист: Опозицията направи генерална грешка като нахлу в сградата на радио и телевизия „Сърбия”

Който контролира информацията, има влияние върху обществото, казва главният редактор. Затова логичният въпрос е проправителствена ли е РТС?

"До известна степен може да се каже, че ние сме проправителствена телевизия, защото получаваме финансиране от държавния бюджет. И отразяваме какво прави правителството", заяви Бъркич.

Атаката срещу сградата на медия не е първата. Палена е по време на протестите срещу режима на Милошевич през 2000 г. и бомбардирана по време на НАТО-вските удари срещу Сърбия.

"Ще започнем да възстановяваме това крило и да го превърнем в мемориален център тази година", каза редакторът на "Специални проекти" Ана-Мария Симинович.

16 души губят живота си по време на ракетния удар преди 20 години. Всяка година в памет на тях колегите им организират спортни турнири из цяла Сърбия.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.