Властите в Холандия обявиха, че нападателят е имал религиозни мотиви

Терористични мотиви е версията на холандската полиция за стрелбата в трамвая в Утрехт. В писмо, нападателят е написал, че “посвещава действията си на Аллах и мюсюлманското братство. 37-годишният Гьокмен Танеш уби трима души, а други трима се борят за живота си. 

За жертвите и техните близки едва ли е от значение защо са изгубили живота си. Жертвите са млада жена на 19 години и двама мъже. Единият от тях, баща на две деца, е и треньорът на местния футболен клуб. За Холандия това е първият атентат от години, отнел живота на случайни хора заради религиозни убеждения.

Холандски анализатор: Нападателите не действат самостоятелно

След 24-часово мълчание холандската полиция обяви, че нападателят не е имал връзка с жертвите, а факти, доказват, че става въпрос за терористичен акт. Атентаторът е оставил писмо в колата, с която избягал и е направил специфична банкова транзакция. Благодарение на нея той е арестуван 6 часа след покушението.

“Не бяхме толкова сигурни, че полицията ще си свърши работата точно навреме, защото той не беше заловен, а знаехме, че той беше наоколо. Всеки втори беше проверяван да не би да го превозва за някъде. Жилищата бяха проверени, а всички магазини бяха затворени. Ние сме доста близо, но имаше полиция и за нас беше безопасно. Днес е различно, градът е по-спокоен”, казва Александър Маринов, собствени на магазин в Утрехт.

Премиерът на Нова Зеландия: Не изричайте името на терориста

Галя е от Велико Търново. От 10 години е в Холандия и е била на метри от покушението. „Бяхме тук, в магазина и чухме, че нещо става, но не разбрахме какво. След около 15 мин. излязохме навън и разбрахме, че нещо се е случило. Не сме се уплашили и имахме доверие, защото имаше много полиция. Мисля, че всички си отдъхнахме”, каза Галя.

Други смятат, че причините са не само религиозни. „В Холандия сме добре и нямаме проблеми между чужденци и религии. Като бях нов и млад тук ми беше трудно, но не се подадох на лошо влияние, интегрирах се и съм част от страната”, коментира Джон Петруси.

Трима убити и петима ранени при стрелба в Утрехт (ОБЗОР)

37-годишният нападател е изолиран и му е позволено да разговаря само с адвоката си.

Ден преди регионалните избори в Холандия, на които ще бъде решен състава на долната камара на парламента, днес започна церемонията по поклонение на жертвите на кървавото нападение.

Репортер: Антоанета Николова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.