Само с общи усилия можем да задържим високите нива, категорична е тя

„2018 г. e една от най-успешните за българския туризъм в цялата му история. Реализирани са общо 27 млн. нощувки в местата за настаняване с 10 и повече легла, от които 9 млн. са на българи. За първи път преминахме границата от 9 млн. чуждестранни туристи”.Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на откриването на заседанието на Националния съвет по туризъм в София. Тя припомни, че след създаването на самостоятелното Министерство на туризма са постигнати рекордни резултати спрямо 2015 г. - 31% ръст на посещенията на чуждестранни туристи и 34% увеличение на приходите от международен туризъм.

Ангелкова за Интерски конгрес : Събития от подобен ранг популяризират България

„Това ни поставя пред нови предизвикателства тази и следващата година, имайки предвид динамиката на сектора и международната конкуренция, като налага да вземаме мерки поне в две посоки. На първо място по отношение на законодателството, за да се гарантира качеството на продукта и, второ, за развитието на разнообразни видове туризъм освен зимен и летен. Целта е да утвърдим България като целогодишна дестинация, насочвайки услугите към различни категории туристи – от децата, група милениум и до 55 плюс”, подчерта министърът.

Ангелкова: Полагаме усилия да обновим базата за балнео- и СПА услуги в страната

Тя допълни, че екипът й има подкрепата на министъра на здравеопазването Кирил  Ананиев да се разработи целева политика, която ще позволи базите на балнео- и СПА центровете в малките населени места да се използват рационално и да не се руши.

„Подготвените подзаконови нормативни актове са в унисон с политиката на кабинета за намаляване на административната тежест – специализираните наредби за категоризацията, за СПА и уелнес центровете, за изискванията за плувните басейни и аквапарковете към местата за настаняване и др. Това ще гарантира сигурност на посетителите и високо качество на услугите. Стриктно се следи дейността на туристическите фирми за спазване изискванията на Закона за туризма и при несъответствие се вземат спешни мерки. Над 350 туроператора и около 50 туристически сдружения вече са заличени от регистъра, защото нямат дейност”, коментира още министър Ангелкова.

Министър Ангелкова откри българския щанд на изложение в Москва (СНИМКИ)

Тя се спря и на друга важна за министерството и отрасъла тема – стопанисването на морските плажове. Предстои промяна на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Предвиждат се санкции като превенция срещу нарушения върху ивиците. При нерегламентирана търговска дейност на неохраняем плаж глобата е до 50 хил. лв. „За нерегламентирано събиране на такси на неохраняем плаж санкцията е до 20 хил. лв. и сигнализираме КЗП, предупреди министърът. С цел опазването им са предвидени и санкции за унищожаване на дюни. От 2015 г. досега приходите от концесиониране на плажовете са се повишили от 13 млн. лв. до 18,2 млн. за 2018 г.Тази година ще е изключително трудна заради силната конкуренция в региона”, посочи още министър Ангелкова и допълни, че  има известен спад в ранните записвания за лятото за пазар Русия и Германия. Малък е ръстът на полетите за Бургас, но се очаква те да са по-малко във Варна. Министерството поставя акцент върху таргетираната реклама към основните пазари. Искаме да задържим постигнатото и с малки стъпки да се опитаме да го надграждаме. Заедно с националните курорти се подготвят и инвестиционни форуми, за да се превърнат в центрове за конгресен туризъм и да разширят крилата на сезоните.

Ангелкова: България и Русия имат стабилни и перспективни традиции в областта на туризма

Заместник-председателят на УС на Националния борд по туризъм Мартин Захариев поздрави министерството с постиженията в иновациите и го нарече дигитален отличник. Той припомни, че туристическата администрация първа въведе електронната идентификация и че всички ведомства могат да се поучат от нея.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.