На предизборен митинг Ердоган определи нападението в две джамии като част от заговор срещу Анкара

Остри реплики си размениха Турция от една страна и Австралия и Нова Зеландия - от друга. Повод за напрежението станаха коментарите на турския президент за атентата в Крайстчърч. Австралия привика турския посланик за обяснения, а Нова Зеландия изпраща външния си министър за спешни разговори в Турция.

Премиерът на Нова Зеландия: Не изричайте името на терориста

На няколко предизборни митинги Реджеп Ердоган определи нападението в Крайстчърч като част от заговор срещу Анкара. Показани бяха и кадри от атаките срещу двете джамии. Ердоган постави под въпрос мотивите на Австралия и Нова Зеландия да изпратят войски в Турция по време на т. нар. "Галиполска операция" през Първата световна война, заявявайки, че техните действия са били насочени срещу исляма.

"Вашите деди дойдоха тук и видяха, че сме тук. Тогава някои от тях се върнаха сами, други в ковчези. Ако идвате със същите намерения, винаги сте добре дошли! Не се съмнявайте, ще ви изпратим обратно, както и вашите предшественици", каза президентът на Турция Реджеп Ердоган.

Ердоган се опитва да мобилизира привържениците си за предстоящите на 31 март местни избори. Въпреки острата реакция на Нова Зеландия, на митинг на Ердоган във вторник отново бяха показани кадри от нападението с откъси от манифеста на нападателя от Крайстчърч.

Реджеп Ердоган призова още Нова Зеландия да върне смъртното наказание и предупреди, че ако островната страна не накаже нападателя от Крайстчърч, то Турция ще го направи. Последва реакция на Австралия, която привика турския посланик за обяснения.

"Турският президент Ердоган направи забележки, които смятам за силни оскърбителни за австралийците и дълбоко безразсъдни в този много деликатен момент. Изразих го по възможно най-категоричния начин пред турския посланик и не приемам извиненията, които бяха поднесени за направените коментари", заяви министър-председателят на Австралия Скот Морисън.

Австралийският премиер заяви, че ще изчака отговорът на турското правителство преди да предприеме следващи стъпки. А Нова Зеландия изпраща външния си министър за спешни разговори в Турция.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.