Тереза Мей официално ще поиска от Европейския съюз Brexit да бъде отложен

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер каза, че не очаква европейските лидери да вземат решение за отлагане на Brexit тази седмица, съобщава ДПА, цитирана от БТА.

Юнкер каза пред германското радио "Дойчландфунк", че преговорите за отлагане на Berxit вероятно ще трябва да продължат следващата седмица.

Излизането на Великобритания от ЕС е насрочено за 29 март, но министър-председателят Тереза Мей вероятно ще поиска от европейските лидери отлагане, тъй като не успя да получи одобрение от британския парламент за постигнатото с ЕС споразумение за раздяла.

"Моето впечатление е, че тази седмица Европейският съвет няма да вземе решение и вероятно ще трябва да се събере отново идната седмица. Госпожа Мей не постигна съгласие за каквото и да било нито в правителството й, нито в парламента", каза Юнкер.

По-рано Тереза Мей официално ще поиска от Европейския съюз Brexit да бъде отложен, съобщава Би Би Си. Според източници от "Даунинг стрийт" 10, министър-председателят на Великобритания ще поиска отлагане на излизането от ЕС до 30 юни, но с опцията отлагането да е значително по-голямо.

Тереза Мей официално ще поиска отлагане на Brexit

Източник на Би Би Си от правителството твърди, че Тереза Мей може да поиска излизането от Общността да бъде отложено с цели 2 години, но все още не е взето окончателното решение за срока.

Преговарящият с Великобритания от страна на ЕС Мишел Барние припомни, че за отлагане на Brexit трябва да има "конкретен план".

По сега действащото законодателство Великобритания трябва да напусне Европейския съюз на 29 март, въпреки че няма сделка с Брюксел за условията на раздялата.

Според източници на Би Би Си, когато е бил обсъждан срока на отлагането, между министрите в правителството е имало несъгласия.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА "BREXIT" ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.