По сега действащото законодателство страната трябва да напусне ЕС на 29 март

Британският премиер Тереза Мей поиска ЕС да отложи Brexit до 30 юни. Тя обяви, че е писала до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, за да го информира, че Великобритания иска удължаване на член 50 за периода до 30 юни.

„Като премиер на съм готова да отлагам Brexit след 30 юни. Правителството възнамерява да внесе предложения за трети вот. Ако той не бъде положителен, тогава парламентът ще трябва да реши как да се процедира“, каза още Мей. 

По-рано днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер сподели, че не очаква въпросът с Brexit да бъде решен до края на седмицата. 

Юнкер: Не очаквам лидерите на ЕС да вземат решение за отлагане на Brexit тази седмица

Преговарящият с Великобритания от страна на ЕС Мишел Барние припомни, че за отлагане на Brexit трябва да има "конкретен план".

По сега действащото законодателство страната трябва да напусне Европейския съюз на 29 март, въпреки че няма сделка с Брюксел за условията на раздялата.

От своя страна Туск каза, че отлагане може да има, само ако британският парламент одобри сделката с Брюксел другата седмица. Лидерите се събират в четвъртък в столицата на Белгия, като на него ще присъства и Тереза Мей. Все още не е ясно, дали ако лидерите се съгласят на отлагане, то ще е точно до 30 юни. Обмислят се и варианти за Brexit преди европейските избори в края на май, за да се избегне участието на Великобритания в тях.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА "BREXIT" ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.