Предлага се да отпаднат някои от бележките, които се изискваха досега

При кандидатстване за семейни помощи за деца родителите вече ще трябва да представят по-малко документи. Това предвижда проект за промени в закона, който Министерството на труда и социалната политика публикува за обществено обсъждане.

Според измененията няма да се изисква служебна бележка за извършени имунизации и профилактични прегледи. При отпускане на помощи за дете с трайни увреждания ще отпадне представянето на експертно решение на ТЕЛК и НЕЛК. Това ще се налага, само когато тази информация не може да бъде получена по служебен път.

Предложение: Семейства остават без надбавки, ако не пращат децата си на училище

При кандидатстване за отпускане на еднократна помощ за отглеждане на дете от майка (осиновителка) студентка, учаща в редовна форма на обучение, отпада необходимостта от представяне на уверение от висшето училище, че лицето е записано като редовен студент към датата на раждане на детето.

Предлагат се и промени в Наредбата за условията и реда за кандидатстване, подбор и утвърждаване на приемни семейства и настаняване на деца в тях. С тях се предвижда да се премахне изискването към български граждани при кандидатстване за приемни семейства или за осиновяване да представят свидетелство за съдимост и документ, удостоверяващ липса на наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер.

РЕФОРМАТА В АДМИНИСТРАЦИЯТА: Няма да чакаме с дни за документи и удостоверения

Проекта за промени в Правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца може да видите тук.

Проекта за промени в Наредбата за условията и реда за водене и съхраняване на регистрите за пълно осиновяване може да видите тук.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.