73-годишният бивш сръбски президент беше обвинен в престъпления срещу човечеството по време на войната в Босна и Херцеговина

Бившият президент на Сърбия е осъден на доживотен затвор от Международния трибунал в Хага.

73-годишният Радован Караджич получава присъда за военни престъпления по време на войната в Босна и Херцеговина между 1992-1995 г. Той e държан под отговорност за геноцида над 8000 босненци в Сребреница. Oбвинен e и в престъпления срещу човечеството - прокуждане, убийства и изтезания, както и за нарушаване на военното право при обсадата на Сараево.

Караджич беше близък със Слободан Милошевич, който също беше изправен пред Международния трибунал в Хага. По време на войната в Босна са убити около 100 000 души. Главнокомандващият сръбските войски генерал Ратко Младич също застава пред съда, обвинен за клането в Сребреница.

Протестите в Белград през погледа на Сръбската телевизия

Дълго време след края на войната Ратко Младич и Радован Караджич бяха укривани в Сърбия. Караджич дори си променя идентичността - представя се като "д-р Драган Дабич", пуска си брада и дълга коса. Под силния натиск на ЕС, след 12 години той е арестуван в Белград. По-късно е задържан и Ратко Младич.

На 24 март 2016 г. Хагският трибунал за военните престъпления в бивша Югославия осъди Радован Караджич на 40 години затвор за извършени престъпления срещу човечеството, геноцид и за обсадата на Сараево.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.