Те настояват за увеличение на заплатите

Медицински сестри от цялата страна излязоха на протест в четвъртък. Те настояват за достойно заплащане на труда им. Медиците са категорични, че обещанието за по-високи заплати не е било изпълнено. Здравният министър Кирил Ананиев уверява, че заплатите им ще се увеличат от 1 април с допълнителните 30 милиона, които държавата отпусна извънредно на болниците. 

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА В СОФИЯ ВИЖТЕ ТУК

След среща с Ананиев здравните служители заявиха, че ще изразяват недоволството си всеки ден, докато исканията им не бъдат изпълнени. Министър се ангажирал с изготвянето на нова методика за изчисляване на заплатите, защото експертен анализ показал, че персоналът в различните лечебни заведеия получава различни възнаграждения. От новата методика щяло да стане ясно къде и с колко трябва да се увеличат заплатите. 

В София протестът бе пред здравното министерство. По примера на майките на деца с увреждания разпънаха и палатка пред сградата на ведомството.За да постигнат исканията си здравните работници са готови и на крайности.  А днес за кратко протестиращите медици блокираха движението по няколко централни столични булеварда.

Вече 20 години Енка Димитрова се грижи за болните. Медицинската сестра работи в спешното отделение в Благоевград, а там дежурствата са повече от напрегнати.

„Всички сестри работим на две места ,за да можем да си покриваме семейните нужди. Въпреки че нямаме време за почивка ние сме сред пациентите”, коментира тя. Именно принудата за работа на второ място принуди нея и колегите й в цялата страна на протест.

Медицинските сестри отново на протест

 

ЛИЦАТА ЗАД ПРОТЕСТИТЕ: Историята на една медицинска сестра, напуснала родината„Не сме удовлетворени от срещата, която се проведе вчера. Не е изпълнено нито едно от исканията ни. Представен ни беше анализ със статистика на трудовото възнаграждение на специалистите по здравни грижи. Има липса на кадри в системата на здравеопазването”, заявяват сестрите. Една от тях - Лиляна Ненова обясни, че заплащането им е близко до минималното.

„Стартовата работната заплата на медиците в детско училищно здравеопазване трябва да бъде две минимални заплати. Освен това, имаме искания за 10 заплати при пенсиониране. Трябва да отпадне и наредбата, която гласи, че една медицинска сестра трябва да обслужва 800 ученици. Искаме и да се увеличи държавният разходен стандарт за ученик", каза в ефира на „Здравей, България" Лиляна Ненова.

Протестиращите в Кюстендил поискаха възнагражденията им да бъдат най-малко колкото две минимални заплати, както и изравняване на заплатите на всички медицински сестри в лечебните заведения в цялата страна. При демонстрантите в града на черешите дойде и омбудсманът Мая Манолова. 

Д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ също коментира протеста. „Част от исканията им са справедливи, но трябва да търсим диалога и реалистичните обещания. Министърът предложи реалистично решение – да се направи стандарт за това според професионалната отговорност какви трябва да са нивата на заплащане на медицинските сестри. Вярвам, че диалогът ще бъде възстановен”, заяви Дариткова.

„На този етап не виждам във финансирането на сектора за тази година възможност за определяне на 2 минимални заплати като основна заплата. Брутните заплати в някои лечебни заведения достигат добри стойности. В голяма част от лечебните заведения от началото на годината вече са повишени заплатите на медицинските сестри. В други това предстои. Ангажиментът на министерството е да осигури повече средства за сектора и този ангажимент е изпълнен – с 30 милиона повече. Надявам се да се разсъждава реалистично”, заяви още Дариткова.

„Ще започнем по места  по 1 час да не работим и след това ще удължим времето, докато не изпълнят исканията ни.  Ще си понеса отговорността каквото и да ми сструва това. Готова сте да загубите работата си? - да, готова съм!”, категорична бе Мая Илиева, медицинска сестра.

Недоволните медици излязоха и пред общината в Сливен. „Надяваме се, че здравият разум ще проработи и ще разберат, че нещата наистина са сериозни. Няма накъде да се отстъпва”, коментираха недоволните там  Протестите на здравните работници ще продължат,докато исканията им не бъдат изпълнени.

Репортери: Марина Малашева; Василена Гръбчева; Антон Чавдаров

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.