Възможно е това да застраши популацията на редки видове птици

Кой и защо източи езерото в Шабла и разкопа дюни в защитена зона?

В края на февруари Община Шабла прокопава 15-метров канал, който изпуска водите от езерото директно в морето. Причината е сигнал от управителя на правителствената резиденция край Шабла, че са се наводнили избените помещения. Природозащитници предупреждават, че екосистемата в района е в опасност, защото нивото на водата е спаднало с метър.

„Проблемът не от сега. Такова източване на езерото се случва постоянно. Водоемът няма нужда от такова изпускане. Това се прави с цел отводняване на някакви помещения. Голяма част от влажната зона е пресушена. Поради източването има увреждане на дюни. Опожарена е тръстиката, където птиците правят гнезда”, каза в ефира на „Здравей, България” Михаил Илиев от Българско дружество за защита на птиците.

Източиха част от водите на езерото Шабла (ОБЗОР)

„Това са зараждащи се дюни. Каналът е разкопан в размери около метър. В следствие на морските вълни той се е разширил. Ще бъдат предприети действия от страна на общината и каналът ще бъде затворен”, заяви директорът на РИОСВ-ВАРНА Христина Генова. Според нея опасност за екосистемата няма.

Повече по темата гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.