Европейската високотехнологична индустрия расте 5 пъти по-бързо от общия ръст на икономиката, посочи еврокомисарят

Българският еврокомисар Мария Габриел откри срещата на високо равнище на европейската стартъп общност в румънския град Клуж-Напока. Пред ръководителите на най-големите стартъп компании, инвеститори, институции и журналисти тя представи европейската визия за развитието на този стратегически сектор на икономиката. Европейската високотехнологична индустрия расте 5 пъти по-бързо от общия ръст на икономиката, посочи еврокомисарят.

„Европейската мечта съществува. Ние я виждаме реализирана в много от стратъпите, които днес са сред нас. Този успех идва от енергията, амбицията и креативността на хората в този сектор. Моята роля като комисар е да работя за премахване на бариерите и освобождаване съзидателната енергия на иноваторите“, каза Мария Габриел и даде пример – 28 от 30 законодателните инициативи, изграждащи единния цифров пазар, вече са факт. Комисар Габриел посочи, че много работа предстои, за да се пребори Европа с конкуренцията в лицето на САЩ и Китай, които инвестират в пъти повече в тази област.

Тя посочи 3 основни фактора, за да бъде европейската стартъп екосистема успешна.

На първо място, Мария Габриел постави инвестициите. В момента американските фондове за рисков капитал влагат 3 пъти повече средства, а общо САЩ и Китай държат 75% от рисковите капитали.

Мария Габриел: Отчитаме неоспорим напредък на платформите за борба с дезинформацията

„Програма Цифрова Европа ще инвестира 9 милиарда в изкуствен интелект, кибер сигурност, суперкомпютри и цифрови умения. Европейският иновационен съвет дава, около 500 милиона евро за иновации. Целта е да се подпомогнат стартъпите, малките компании, изследователите и иноваторите, които ще създават нови идеи и пазари. Допълнително дейността им ще бъде подкрепена от европейския инвестиционен фонд в размер на 2.1 милиарда евро, обяви Мария Габриел.

На второ място, комисарят по цифрова икономика и общество посочи силата на мрежите да свързват стартъпи.

„Аз вярвам в шанса на малката гаражна компания, която получавайки подкрепа става много успешна, ако се свърже в мрежа, има ресурси и капитал. Европейската инициатива Startup Europe е затова - да помогне на предприемачите да растат, да развиват своите умения и умножават своя капитал“, каза още тя.

До момента с подкрепата на Стартъп Европа са свързани 20 стартъп системи, обединявайки над 3400 бързорастящи компании. За подпомагане на дейността им, в новата програма Цифрова Европа са отделени средства за цифровите иновационни хъбове. Целта заложена от комисаря във всеки регион да има такъв хъб.

На трето място, Мария Габриел постави капацитета на стартъпите да създават стойност, основана на ценности.

Системата на ЕС срещу дезинформацията ще заработи от следващата седмица

„Ние трябва да създадем култура на поемане на риск и да я популяризираме, като нещо позитивно. Малките неуспехи са стъпка към голям успех. Необходимо е да инвестираме в образование и развитие на умения и да стимулираме иновациите“, заключи комисарят по цифрова икономика общество, заяви Мария Габриел.

Българският еврокомисар приветства активната работа на двете създадени по време на срещата на върха в София мрежи Стартъп Европа Западни Балкани (SEEBN) и Стартъп Европа Централна и Източна Европа (SECEEN). Днес те представиха своите препоръки за по-ефективното им и успешно развитие. Разширяването на сътрудничеството им ще им помогне да растат по-бързо и да имат по-добър достъп до натрупания експертен опит, заключи Мария Габриел. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.