До 12 април всички варианти са отворени

Brexit официално беше отложен. Европейските лидери се съгласиха да променят датата, но не с тази, която искаше Лондон.

Туск: Тереза Мей прие плана за отлагане на Brexit

Пред британците има два варианта - или да одобрят споразумението на Тереза Мей и да има Brexit на 22 май, или да отхвърлят споразумението за трети път и до 12 април окончателно да решат какво ще правят и да известят Европа. Така топката е в полето на британските депутати.

„При първия сценарий, ако споразумението за условията бъде одобрено от Камарата на общините следващата седмица, Европейският съвет се съгласи на отсрочка до 22 май. При вторият, ако споразумението не бъде одобрено, Съветът се съгласи на отсрочка до 12 април. Тогава очакваме  Великобритания да посочи пътя, по който ще продължим”, обясни Доналд Туск, председател на Европейския съвет

Европейските лидери казаха, че са си свършили работата и топката е в полето на британците.

„Искаме от британците да премахнат неяснотите. От наша страна всичко е ясно. Дадохме им точни дати”, коментира френският президент Еманюел Макрон.

В рамките на няколко дни се очаква третото гласуване на плана на Тереза Мей. Българският премиер каза, че не е особено оптимистично настроен, тъй като сделката на британския му колега вече два пъти беше отхвърлена от депутатите в Лондон. 

„Днешното решение подчертава колко важно е Камарата на общините да одобри споразумението за условията по раздялата следващата седмица. Това би сложило край на неизвестността и би ни позволило да напуснем гладко и систематично”, заяви Мей. 

ОКОНЧАТЕЛНО ОТ БРЮКСЕЛ: Brexit до 12 април, ако Лондон не приеме сделката на Мей

А ако това не се случи, британските депутати са заплашени от още едно последствие.

„Председателю Туск, казахте преди известно време, че има запазено място в Ада за тези, които агитираха за Brexit без план за действие. Мислите ли, че ако споразумението не бъде одобрено, трябва да има още резервации за британски депутати?”, попита журналистка „Според папата Ада още е празен. Значи места има много”, отвърна Туск.

Третото гласуване на споразумението се очаква до няколко дни, а броят на подписите на британците в петицията за отказ от процеса на напускане надхвърли 3 милиона. 

Междувременно снимка на българския посланик в Евросъюза Димитър Цанчев стана хит в социалните мрежи. Тя онагледи как лидерите и помощниците им работят по текста за отсрочката на Brexit.

Извън темата за излизането на Великобритания от ЕС, европейските лидери обсъждаха и търговско-икономическите отношения с Китай. Те Лидерите обсъждат и как да защитят данните, ако китайски компании поемат новата комуникационна мрежа от 5G. 

Още по темата гледайте във видеоматериалите.

Информация: Антоанета Николова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.