Не пропускайте криминалната драма „Дяволското гърло” всеки четвъртък от 22.00 ч. по NOVA

Величествена скала приковава погледа на всеки, който влиза от Пампорово в Смолян. Издига се вляво от пътя. И спира дъха. Невястата или Турлука е един от символите на Смолян и мистичната планина Родопи. Независимо че от години скалата привлича катерачите у нас, Невястата сякаш остава в сянката на други от безбройните чудеса на Западните Родопи - от Асенова крепост, Белинташ и Кръстова гора до Чудните мостове и страховитата пещера Дяволското гърло.

Невястата обаче заживя нов живот, след като стана част от декора на хитовия сериал „Дяволското гърло" по NOVA. В него Владимир Карамазов, Теодора Духовникова и Васил Банов са по следите на ужасяващи убийства в Смолянска област, едно от които става точно на скалата. По този повод Екатерина Николова разкрива на страниците на вестник „Стандарт” някои от малко известните факти за природната забележителност.

Наричат Невястата Скалата на вярата. Защото най-популярните легенди за нея са свързани именно с вярата. Едно от преданията разказва, че турски бей видял най-личната мома на Езерово, както се споменава Смолян в османски документи от XVII век. Преди сватбата тя поискала за последен път да види родното си място от високо. Изкачила скалата и се хвърлила от там.

Скалният масив Невястата (Турлука) е част от уникалния естествен ландшафт, издигащ снага високо над левия бряг на река Черна. Намира се западно от Смолян. 1520 метра е висок върхът. В горната си част той е скала, която представлява пресечен конус. Върхът, наричан днес Турлука, се вижда от всички краища на смолянската котловина. Скалата Невястата е символ на Смолян. До Скалата на вярата се стига по екопътека „Невястата". Тя започва от разклона за манастира „Св. Пантелеймон" на пътя Пампорово - Смолян. Това е най-посещаваното място за катерене в района около Смолян и предлага 360-градусова панорама. Скалният масив се издига величествено над всичко, което го заобикаля. Скалата пази през вековете останките от древно тракийско светилище. Открито е от археолога Никола Дамянов през 2008 г. Според него цялата скала е едно светилище. Навсякъде по нея са открити култови ями с различна форма и големина, някои от които са свързани с канали. В голяма яма на върха на скалата тракийските жреци са палели огромен огън, за да правят предсказания.

Още интересни факти и тайни за скалата Невястата може да прочетете на страниците на вестник „Стандарт”.

Не пропускайте мистериите в сърцето на Родопите в криминалната драма „Дяволското гърло” всеки четвъртък от 22.00 ч. по NOVA.

p>Актуални новини ще откриете на уебсайта на сериала на NOVA и на официалната страница на “Дяволското гърло“ във Facebook