Отговаря брокерът Георги Янков

Наблюдава се т.нар. охлаждане на имотния пазар в София. Това съобщи в предаването "Плюс-Минус. Коментарът след новините" брокерът Георги Янков.

"Онзи пик, онази активност, която беше през 2017 и 2018 г., вече е с леко по-различни параметри. Всичко това е здравословно. Не е здравословно строителният пазар постоянно да расте", коментира той.

Идва ли срив на пазара на имоти? (ВИДЕО)

Специалистът допълни, че през 2017 и 2018 г. има издадени разрешения за строеж на 25 000 жилища. А за целия десетгодишен период /2008-2018 г./ те са били 55 000. Според него явните фактори за тази тенденция са банките и ипотечните кредити, икономическите индекси, положителният икономически ръст. Всичко това неминуемо води до увеличаване на активността на имотния пазар.  

Накъде ще тръгнат цените на имотите през 2018-а? (ВИДЕО)

„Когато има търсене, има и покачване на цените. Пазарът си вървеше по начина, по който икономическите закони казват в последните години. Увеличаваха се цените. Това се наблюдаваше във всички райони. Сега вече се балансира, успокояват се цените. Хората вече са наясно къде какво могат да купят на каква цени", обясни Янков.

Експерти очакват скок на цените на имотите

"Няма ясна информация колко струва едно жилище. 100 кв. м. може да струват 80 хил евро, може да струват и 200 хил. евро в София. Специфичното е, че столицата е съвкупност от множество микропазари и не може да се говори за средна цена. Хората се подвеждат по общи генерални данни", заяви още брокерът. Той е категоричен, че няма как да си купим апартамент в столицата за 600-700 евро на квадрат.

Бум на имотния пазар

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.