Темата коментира преподавателят в Стопанската академия в Свищов доц. д-р Александър Ганчев

Университетите свиват приема на студенти. В 16 професионални направления тази година няма да има прием.Това обяви образователният министър Красимир Вълчев в петък.

На фона на всичко това ректорите се събраха на среща, за да обсъдят проблемите във висшето образование и да търсят пробойните в системата и реформата.

"Министерството на образованието провежда реформа в областта на висшето образование, което се изразява в това, че се ограничава приемът по едни специалности за сметка на други. Държавата иска да стимулира образованието по инженерни специалности, такива, които се считат за перспективни, и да ограничава приема по специалности, които се считат за не толкова перспективни", каза в ефира на "Плюс-Минус. Коментарът след новините" преподавателят в Стопанската академия в Свищов доц. д-р Александър Ганчев.

ВИСШИСТИ СТАВАТ ПРОДАВАЧИ: Кои ще са най-търсените кадри?

Той обясни, че що се отнася до висшето образование, конкуренцията не доведе до повишаване, а до спад в качеството. "В някои университети съкращаването на приема е драстично - от порядъка на 3 до 4 пъти, какъвто е примерът с университета в Свищов", каза още доц. д-р Ганчев.

Той коментира и проблема, свързан с това, че в София премиите остават относително високи, докато утвърдени центрове за обучение по икономика, като тези в Свищов и Варна, остават ощетени. "Това е нездравословен процес, защото университетите са поставени пред заплахата да останат с малко доходи и субсидии заради ниския си прием, което ще рефлектира върху съкращаване на персонал", добави доц. д-р Алексадър Ганчев. Той изрази тревогата си от промените най-много ще страдат младите учени. 

ДО 2032 Г.: Излишък на висшисти и недостиг на хора със средно професионално образование (ВИДЕО)

Според него рейтинговата система има недостатъци, които трябва да бъдат отсранени. "Голяма част от финансирането е на базата на т.нар. "качество на научните изследвания", което се измерва чрез показатели за цитируемост от международни бази даннни", коментира доц. д-р Ганчев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.