Скандалът набира скорост на политическия терен

Пълна проверка на спорните имоти на властта. Антикорупционната комисия се зае със сделките за апартаментите на Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и заместник-министъра на спорта Ваня Колева.

В същото време нов скандал предизвикаха твърденията, че поправка в закона, внесена от управляващите, може да е позволила на фирмата „Артекс" да продължи строежа на небостъргач в центъра на София. От ГЕРБ отричат „Артекс" да са се възползвали от тази поправка.

Въпросната поправка в Закона за устройство на територията от 2017 г. разрешава на строителните фирми да продължат строителство 10 години след издаване на разрешение за строеж. Така строежът на сградата може да  продължава не 5, а 10 години. Става дума за административно здание, което по план трябва да е 120 метра, но след преговори, височината му пада на компромисните за Столичната община 98 метра. Така с днешна дата работата по обекта продължава, въпреки че институциите не са единодушни има ли допуснати нарушения.

Цветанов: Прави се компроматна атака срещу мен

Първото разрешение за строеж е издадено през 2007 г. Строителите обаче не бързат да започнат работа по 34-етажната сграда. Няколко пъти инвеститорите подновяват разрешителното, което трябвало да изтече през ноември 2017. Според действащия тогава закон то не може да се поднови. А небостъргачът не е готов. Тогава идва поправката и законът вече казва: разрешителното не важи пет, а 10 години.

„Как с документ за издадено разрешение за строеж от 2007 г. ние смятаме, че закон от 2017 г. започва да важи със задна дата за тогава? Логика няма”, коментира Воислав Тодоров, член на „Инициативен комитет „Лозенец”.

Според вносителя на поправката за действие със задна дата също не може да се говори.

„Не са се възползвали, аз лично проверих. Законът няма ретроактивно действие. Никъде не е описано това. Трябва да питате институциите. Аз казвам, че в закона никъде не е описано, че важи със задна дата. Напротив – напред е. А как е продължил обектът, трябва да питате институциите”, заяви депутатът от ГЕРБ Александър Ненков.

От Брюксел премиерът се закани поправката да бъде поправена, ако се докаже, че е лобистка.

„Ако има такъв закон, утре ще внеса друг, който да промени това, ако е неправилно. Аз, като се огледах в Брюксел, има толкова високи сгради... Тук няма ли такива сдружения, такива протестиращи? Сигурно има. Въпросът е законни ли са и дали има лобизъм за тях. И ако има подобно нещо, съответно ще го поправим”, категоричен бе Борисов.

Цачева иска да бъде проверена от главния прокурор за имота

А институциите си прехвърлят топката за отговорността за продължаващия строеж. Главният архитект на София и Строителният контрол се позовават на неформална кореспонденция със заместник-министъра на регионалното развитие Валентин Йовев, според която работата можела да продължи.

„От МРРБ ни дадоха отговор, че това становище на зам.-министъра не е обвързващо, няма законова сила, а е само консултативно поясни Воислав Тодоров

Близо година по-късно, докато работата по сградата продължава, на среща с граждани главният архитект на София признава, че казусът е заплетен.

„Знаете на каква цена се продава кв.м. SMS-ите мога да ви ги покажа. Убеден съм, че този разговор и преговорите, които водим, са изключително тежки и неприятни, защото зад всеки един квадратен метър седи огромен финансов интерес. Обещавам ви, че ние защитаваме интересите на софиянци, но ние трябва да спазваме нормите на закона, защото върховенството на закона е над всичко”, коментира арх. Здравко Здравков.

Днес от Столичната община твърдят, че не те правят проверки и не те спират строежи, а ДНСК, които пък не открили нарушения в строителните книжа. Директорът на Строителния контрол Иван Несторов отказа коментар.

А от строителната фирма отново се позоваха на Божието слово.

Борисов: Трябва да има дебат хубаво ли е да има високи сгради в София

„Наистина „Артекс” стана много известна напоследък. Станахме участник в един медиен сценарий, но искам да кажа, да използвам един цитат от Библията, който казва, че тези, които основават своето дело на почтените и достойни, добродетелни принципи, Бог издига като град, поставен на хълм. А когато си на хълм, те брулят ветрове и те брулят бурите, не си на завет”, каза собственичката на „Артекс” арх. Весела Мирянова.

Междувременно антикорупционната комисия се самосезира по сделките за апартаментите. За да се уверят има ли престъпление или не, проверяващите ще разследват всички сделки на фирма „Артекс" за периода 2017 - 2019 г. От комисията обещават да проверят пазарните цени на тези имоти, произхода на средствата за сделките, както и има ли търговия с влияние и конфликт на интереси при приемането на законодателни промени. Ще се проверява и участието на „Артекс” в обществени поръчки.

В същото време в петък сутрин Цецка Цацева сама сигнализира главния прокурор и антикорупционния орган и настоя за публична проверка.

„Давам съгласието си да бъде разкрита единствената сметка, с която разполагам. Нямам офшорни сметки, нямам търговски дружества, нямам свързани лица, с които при властовите ми позиции да съм имала контакти. Нека бъдат извършени проверки за придобития от мен имот на ул. „Гагарин”, като бъдат проследени средствата, с които е придобит имотът и да бъде проверено има ли конфликт на интереси с фирмата и злоупотреба с власт, както и други нарушения при договорните ми отношения с фирмата продавач”, каза правосъдният министър.

Скандалът набира скорост и на политическия терен. От Брюксел премиерът заяви, че е готов да накаже всеки, който е превишил правата си. Левицата пък обвини управляващите в „политически рекет" и "законопроекти за олигарси". В скандала управляващите видяха атака преди евровота. Според Цветан Цветанов „този мач вече е игран през 2017 г.”, отново в предизборно време.

„Цветанов, ГЕРБ, ОК… Ние нашите последствия ще си ги понесем. Дали ще е петно, дали ще е белег... Тая партия съм я създал, за да се бори с корупцията на комунистите вече столетие. И тя, благодарение на българския народ, им нанесе толкова поражения във всички избори, колкото никоя друга партия в историята на България”, заяви Борисов.

„Това, което се случва сега, е най-добрият синтез на модела „ГЕРБ”. Не е просто поредното петно, което г-н Борисов смята, че ще изчисти от костюма си”, коментира от своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Сега основната задача пред управляващата партия е изясняването на казуса.

„По телефона всичките ми обясняват, че100% всичко им е законно”, каза министър-председателят. Той заяви готовност да свика извънредно заседание на ръководството на ГЕРБ.

„Искам само да попитам дали, след като приключи всичко, и се установи, че е законово, ще ми се извини ли някой за това”, коментира от своя страна Цветан Цветанов. И допълни, че премиерът е „прав да се ядосва”, защото два месеца преди избори „се правят подобни компромати’.

За първи път лидерът на опозицията коментира и обвиненията към нея, свързани отново с имотни сделки. В медийни публикации Нинова също беше обвинена, че през 2004 г. е купила имот на стойност четири пъти под пазарната.

„Този апартамент е закупен преди 19 или 18 когато, когато не съм участвала в политиката /…/. Приемане на закони в услуга на бизнесмени и олигарси, които след това ти връщат тази услуга. Нашата теза е, че корупцията вече е държавна политика, разписана в закон”, каза още Нинова.

„Как ще оневиним БСП за лагерите? Ще кажете това е било отдавна. Да, но конгресите са им.. те не са се отказали от историята. Националните катастрофи, съсипването на икономика, банки, всичко, много можем да си говорим по тази тема…”, коментираБорисов.

Развръзката се очаква следващата седмица очи в очи, когато първият и вторият в ГЕРБ се съберат на родна земя. Сега картината изглежда така: Борисов се прибира от Брюксел, а Цветанов замина за САЩ. На летището дори се засече с шампиона Петър Стойчев. Очаква се заместник-председателят на ГЕРБ да се върне у нас следващата сряда.

Репортери: Ивета Шилигарова; Методи Владимиров

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.