Според него тази книга е изчезнала от историята, тъй като не е спомената в никой от по-късните египетски свитъци

Историкът Мат Сибсън, създателят на канала „Древни архитекти“ в сайта за видеосподеляне YouTube, твърди, че свитък от преди едно хилядолетие може би ще разкрие тайната на египетските пирамиди, съобщават „Спутник“ и БГНЕС.

Според учения древният документ вероятно е бил част от книга, изчезнала във времето и съдържала отговори на въпроси, които си задаваме и до ден днешен по отношение на едно от седемте чудеса на света. Сибсън твърди, че египетски свещеник и учен на име Манетхо, живял около 300 г. пр. Хр., се е натъкнал на „свещена книга“, написана от фараона от 4-та династия Суфис. Според някои изследователи този фараон всъщност е Хуфу – легендарният владетел на Египет, поръчал изграждането на Голямата пирамида в Гиза.

Открит в Канада тиранозавър е най-големият в света

„Тази свещена книга ме заинтригува, тъй като за нея не са намерени никакви предишни препратки“, твърди Сибсън. „Интересен факт е, че единствените два пъти, в които Манетхо споменава Суфис, е за това, че той е построил Голямата пирамида и написал свещената книга. Мисля, че двете са свързани. Може би точно тази свещена книга съдържа всички тайни на пирамидите“, казва той.

Историкът изтъква, че книгата е изчезнала от историята, тъй като не е спомената в никой от по-късните египетски свитъци. По-рано този месец Сибсън заяви, че двете липсващи плочи в основата на Сфинкса може да разгадаят мистерията дали под древната статуя се намира таен проход, за който се говори от векове. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.