Гражданите на Финландия се чувстват най-доволни от начина си на живот

Румъния и още 155 страни са обект на изследване на ООН, според което щастието живее на север. Гражданите на Финландия се чувстват най-доволни от начина си на живот. В топ 3 по усмивки са и Дания и Норвегия. На противоположния полюс, на 97-о място, е България. Страната ни е най-нещастна в Европейския съюз.

Любопитен факт е, че Brexit не е направил Великобритания по-нещастна. Напротив. Тя е скочила с четири позиции - до 15-то място. Обратна е тенденцията при САЩ - там посоката е надолу до 19-а позиция. Психолози коментират, че напоследък хората отвъд Океана са доста по-депресирани.

Русия е 59-а и изпреварва Казахстан, Кипър и Боливия, но губи 10 позиции в сравнение с 2017-а. Най-голям спад като щастлива държава бележи Венецуела - oт 82-ра тя вече е 102-ра.

Румъния се нарежда на 48-мо място, няколко позиции след Италия и Испания и се откроява като най-щастливата страна на Балканите. 

Няколко са определящите показатели: БВП на глава от населението, очаквана продължителност на живота, социална подкрепа, доверие, в това число нивото на корупция.

Финландия е успяла в генерирането на рецепта за щастие, въпреки безкрайните бели нощи.

Според психолога Александра Петрова българите могат да бъдат щастливи, но трябва да се промени мисленето. „Въпросът е, че това е общата тенденция, тя е заразна. Когато аз съм постоянно тревожна и постоянно се презастраховам, виждам прекомерно много негативите, защото нагласата на психиката е, че като ги видим ще можем да се защитим. От другата страна много малко българи са сигурни в системи като образование и здравеопазване. Българите постоянно се сравняваме. Ако се сравняваш постоянно ти или се обезценяваш, защото не можеш или нямаш, или търсиш превъзходство”, смята психологът. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.