Това, което чухме от БСП за бежанските центрове, са откровени лъжи, коментира зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов

Трябва да опровергаем едни откровени лъжи, които чухме днес. Няма подготовка за заселване на бежанци на териториите на Любимец, Малко Търново и Елхово. Това заяви зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов.

По думите му площадките, които ще се изградят, са на територията на обекти на МВР. „Те са в покрайнините на населените места, оградени са, до тях няма свободен достъп. Има охрана от МВР“, посочи Ципов.

„Изключително чудно ми е как хора като председателя на Комисията по европейски въпроси в парламента и водача на листата на БСП за предстоящите европейски избори не могат да направят такава елементарна разлика- какво е бежански център и какво е временен кризисен център“, коментира зам.-вътрешният министър.

БСП настояват Цветанов да напусне политиката

Той отчете, че миграционният натиск към страната ни в момента е нулев. „След като един незаконно преминал държавната граница мигрант бъде задържан, ще бъде отведен в тези кризисни центрове от затворен тип. Там да му бъде извършена регистрация и ако не разполага с документи за самоличност ще бъдат направени интервюта от органите на „Гранична полиция“ и Държавна агенция „Национална сигурност““, посочи Красимир Ципов.

Той обяви, че грантовото споразумение е сключено на 23 март 2017 година и там проектът за площадки за временни кризисни центрове се предвижда. "Кое правителство управляваше тогава- временното правителство на президента Радев, с министър Пламен Узунов", заяви Ципов.

Красимир Ципов съобщи, че ОЛАФ проверява обществена поръчка от 2017 г. за 290 джипа. Поръчката е за повече от 20 млн. лв., а автомобилите са доставени през миналата година и са разпределени по полицейските управления. 

„По същото време на това правителство беше приключена една друга процедура. Беше сключен договор за доставка на 290 високопроходими автомобила. Същата процедура в момента е обект на проверка от ОЛАФ. Хубаво е Елена Йончева да отиде да поговори със служебния министър Узунов и да попита защо в момента ОЛАФ проверява тази поръчка“, изтъкна той.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.