Задачата на Мълър беше да проучи твърденията, че Тръмп и неговата предизборна кампания през 2016 г. са организирани в съюз с руски агенти

Доналд Тръмп открито заяви, че Робърт Мълър е започнал "лов на вещици". Дали няма да се окаже обаче, че специалният прокурор е приказната фея, която ръси с вълшебен прах кандидатурата на президента за втори мандат през 2020 г.? Задачата на Мюлер беше да проучи твърденията, че Тръмп и неговата предизборна кампания през 2016 г. са организирани в съюз с руски агенти и че Тръмп възпрепятства разследването.

След окончателния доклад на Мълър, демократите, които контролират долната камара на американския конгрес, вече започнаха да говорят за импийчмънт, пише Себастиан Смит за АФП, цитиран от БГНЕС. Един уличаващ доклад би могъл да е знак за политическата смърт на Тръмп. От друга страна доклад, който не успява да нанесе сериозни нови удари, може вместо това да влее енергия в една бъдеща кампания за преизбиране на президента.

Приключи разследването за руска намеса при президентските избори в САЩ

Веднага се появиха признаци, че вторият сценарии е по-вероятен. Такъв беше фактът, че при предаването на доклада Мълър посочи, че не иска повече обвинения. През последните две години Мюлер обвини 34 души, включително шест бивши съмишленици на Тръмп.

Широко разпространени бяха спекулациите, че той е могъл да проникне още по-дълбоко в кръговете на президента, залагайки капан дори на зет му Джаред Кушнер и синът Доналд Тръмп-младши. Сега изглежда те ще се наслаждават на спокойствието си.

Първата реакция на Белия дом, минути след като докладът бе представен, звучеше спокойно. В голф курорта на Тръмп във Флорида – „Мар-а-Лаго“, където той отлетя по-рано в петък, властите заявиха, че президентът няма да прави повече изявления пред журналисти. Преди доклада имаше признаци, че такива ще има.

Тръмп отрече да е работил някога за Русия

"Следващите стъпки зависят от Главния прокурор Бар и ние с нетърпение очакваме развитието на процеса", каза говорителката на Тръмп Сара Сандерс. Бар заяви, че може да изпрати на конгреса обобщение или "основни заключения" още през този уикенд. Истинската битка ще бъде около исканията на конгресмените, а и на широката публика, да им бъдат предоставени както пълния текст на доклада, така и съответната правна документация.

Макар че Мълър не нанесе убийствен удар поради липса на доказателства, демократите вярват, че откритията му ще подсилят бъдещите им политически опити. Адам Шиф, председател на комисията за разузнаване в парламента, каза пред Си Ен Ен, че все още възнамерява да разследва "дали президентът и приближените му са действали като агенти на чужда сила".

Демократите са особено доволни, че законодателите ще имат възможността да се запознаят внимателно със съдържанието на доклада преди Белия дом. Те знаят, че веднага щом Тръмп получи копие от него, той ще използва огромното си онлайн присъствие, за да формира общественото мнение относно това, което се казва в доклада.

Тръмп намалява финансирането на колежи заради ограничаване на свободата на словото (ВИДЕО)

Тръмп се е хвалил многократно, че има повече от 100 милиона последователи в различни социални мрежи, главно в Twitter, и по време на драмата около Мълър е използвал това като мегафон, за да нарисува себе си като жертва на политическа вендета. „Лов на вещици“ и „безсмислици“ са нещата, които Тръмп повтаря постоянно.

"Към търговците на наркотици и трафикантите на хора се отнасят по-добре", написа той, когато един от сътрудниците му беше арестуван. И дори докладът на Мълър да е уличаващ или да доведе до бъдеща опасност, Тръмп най-вероятно ще използва липсата на „димящо оръжие“ в него за свое оправдание. Това би бил всъщност подаръкът, от който се нуждае, за да обедини твърдите си десни поддръжници с твърдението, че през цялото време е бил прав.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.