Коментират Иво Инджов, Румяна Коларова и Тихомир Безлов

„След като БСП обяви, че очаква и изисква оттеглянето на Цветан Цветанов, това не може да стане като изпреварващ факт, като свободна воля, а със сигурност ще бъде тълкувано като огъване на ГЕРБ. От публична гледна точка това е един избор, който политикът прави и носи отговорност”. Това коментира политологът Румяна Коларова в предаването „Здравей, България”.

„Според мен нещата са далеч по-прости. Има скандална сделка, общественото очакване е за оставки. Ключови фактори от ГЕРБ също казаха, че скандалът ще се развихря – визирам вицепремиера Томислав Дончев”, заяви политологът Иво Инджов. „Фокусът е не върху цената на апартаментите, а дали има извършени политически услуги”, коментира още Инджов.

Ще има ли още рокади в ГЕРБ? (ОБЗОР)

„Мисля, че няма да имаме отговори до четвъртък. Убеден съм, че сделките са изпипани законово”, заяви Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. „Всеки друг г-н Борисов с лекота би го жертвал. Но г-н Цветанов е изключителен фактор в ГЕРБ, за 15 години той е изгубил 1 избори. Другият проблем е, че той действително е много ключов фактор в парламента. Не знам колко дълго би устояла тази коалиция без него. Най-крайният вариант е пълна оставка. Но мисля, че ще се случи нещо междинно – някакъв вид оставка от някой от постовете”, коментира Безлов.

Според Коларова това не е първият път, при който „чрез имотни сделки се отстрелва политик”.

„Това е изключително негативно за българската политика. Този – да, онзи – не. Всички, които имат аналогични имотни сделки, в момента треперят в сянката. Това е толкова порочна практика”, коментира Коларова.

„В момента скандалът е свързан с водещи фигури в управляващата партия. Очаквам частично оттегляне на г-н Цветанов – от парламентарните му функции. Той ще има властови ресурс, дори и да не изпълнява тези функции”, заяви Инджов.

Още гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.