По-рано стана ясно, че специалният прокурор не е открил връзки между президента и Русия

„След дълго разследване, след като толкова много хора бяха засегнати, след като не беше обърнато внимание и на другата страна, където се случиха много лоши неща, беше обявено, че няма заговор с Русия. Това е пълно оневиняване". Това заяви американският президент Доналд Тръмп относно доклада на специалния прокурор Робърт Мълър, който беше обявен в неделя след 2-годишно разследване.

Реакции на Тръмп и на Белия дом за доклада на Мълър

От доклада, изготвен след 2-годишно разследване, става ясно, че не са открити доказателства за това американски представители или човек от кампанията на Доналд Тръмп да е заговорничил с Русия.

По въпроса за възпрепятстването на правосъдието, специалният прокурор не е могъл да стигне до извод, че Тръмп е извършил престъпление. Той оставил това на главния прокурор Уилям Бар, който е назначен от Тръмп. Бар обяви, че според него няма достатъчно доказателства, за да бъдат повдигнати обвинения срещу президента. А той определи заключенията като "пълна победа и оневиняване".

ДОКЛАДЪТ НА МЪЛЪР: Не откриха доказателства за връзки на Тръмп с Русия

„Президентът Тръмп греши. Докладът не споменава за "пълно оневиняване". Специалният прокурор Робърт Мълър беше ясен, че този доклад не оневинява президента", заяви председателят на правната комисия при Камарата на представителите.

Държавният глава отказа да бъде разпитван от специалния прокурор. Вместо това отговори на писмени въпроси, а сега на ход са конгресмените. Демократите искат всички документи, свързани с разследването на Мълър. Въпреки че няма криминални обвинения за възпрепятстване на правосъдието, това не означава, че няма данни за започване на процедура по импийчмънт.

Кореспондент: Ясен Дараков

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.