Това стана с посредничеството на Египет

С посредничеството на Египет, Израел и палестинската групировка Хамас сключиха примирие, което влезе в сила късно снощи. Ракетният обстрел от ивицата Газа и израелските въздушни удари по цели в палестинския анклав обаче продължиха и през цялата изминала нощ. Ракета, изстреляна от ивицата Газа в понеделник сутринта, порази къща в Централен Израел, ранявайки седем души. Последва отговор от израелската страна по цели на Хамас.

„Цялата ни къща беше унищожена, но всички сме добре. Разрушеното ще бъде построено наново, такъв е животът в Израел”, споделя Йонатан Волф, жител на ударения от ракетите квартал Мишмерет.

Нова бомбардировка над Тел Авив (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Не знам какво да ви кажа… къде да отидем? Къде да живеем? Децата и семействата ни останаха без дом. Не знаем къде да отидем…”, казва жител на Газа.

Размяната на удари стана докато израелският премиер беше на посещение в Съединените щати  и съвпадна с друго, силно символично събитие - Доналд Тръмп официално призна израелския суверенитет над Голанските възвишения. Това предизвика остри реакции от страна на Сирия, Русия, ООН, Лигата на арабските държави и Турция.

„Турция винаги е имала принципна позиция. Това са земи на Сирия и сирийския народ. Този подпис не легитимира израелската окупация. Не приемаме решението на Съединените щати, което не зачита международните закони”, каза турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

Израел извоюва Голан от Сирия по време на така наречената шестдневната война през 1967 г., при която 80 израелски танка надделяват над 500 сирийски танка. През 1981 г. израелският парламент провъзгласява едностранно суверенитета на еврейската държава над тази територия. Принадлежността на планинското плато представлява основен предмет на израелско-сирийския конфликт.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.