Обвиняемият за данъчни престъпления и държане на акцизни стоки без бандерол ще се лекува в МВР болница под охрана

Миню Стайков остава в ареста, ще го лекуват в МВР болницата под охрана. Това реши Специализираният апелативен съд във вторник. Сред мотивите на магистратите са, че има опасност да извърши ново престъпление, делото е с фактическа и правна сложност, голяма част от свидетелите са подчинени или зависими от алкохолния бос и може да им се окаже въздействие. Освен това, според съда, държавното обвинение работи с нужната бързина.

На 20 декември 2018 стана ясно, че Миню Стайков е прекарал инсулт и има пареза. Предписано е лекарствено лечение и рехабилитация. Според вещите лица той не може да се лекува в болницата към затвора. Може обаче да се лекува в условията на арест, като бъде пратен в лечебно заведение. Така съдът задължи шефа на затвора в София да настани Миню Стайков в МВР болница. Отменена беше паричната гаранция от 500 000 лева на Спецсъда.

Спецпрокуратурата иска постоянен арест за Миню Стайков

„Моля да потвърдите мярката "гаранция", тъй като здравословното ми състояние е тежко. Не получавам адекватна лекарска помощ и се чувствам унизен, тъй като не мога да ходя сам дори до тоалетната”, заяви Миню Стайков пред апелативните спецмагистрати. И се закани да съди България в Страсбург. Той помоли да не бъде увеличаван размерът на гаранцията му от 500 000 лева, защото и тази сума била непосилна за семейство му. Стайков беше докаран в съда в инвалидна количка, видимо отслабнал и състарен.

Алкохолният бос е в ареста от 5 септември 2018 г. Спецпрокуратурата го сочи като част от престъпна група за пране на пари, данъчни престъпления и продажба на акцизни стоки без бандерол. Преди седмица спецсъдът го освободи под рекордната гаранция от половин милион лева, но прокуратурата обжалва мярката. Мярката обжалва и защитата на Стайков с искане за намаляване размера на гаранцията.

Половин милион лева гаранция за Миню Стайков

През декември стана ясно, че Стайков е с влошено здраве след прекаран инсулт.

През януари се предаде и синът на алкохолния бос - Стайко Стайков. Младежът се издирваше с европейска заповед за арест в продължение на пет месеца и изненадващо се появи в „Пирогов” с твърдението, че е бил отвлечен. Стайко Стайков е сочен от спецпрокуратурата като част от престъпната група на баща си и е под домашен арест заради влошено здраве.

Съдът днес отказа да гледа мярката на Миню Стайков при закрити врата, каквото беше искането на защитата му. Причината - здравословното му състояние не е държавна тайна и не засяга личния му интимен живот.

Прокуратурата помоли съда, ако реши да потвърди гаранцията, тя да бъде по-голяма по-размер. Иначе от държавното обвинение бяха категорични - престъпленията, в които е обвинен Стайков, са тежки, има опасност да повлияе на разследването и да извърши ново престъпление.

„Седем месеца арест, на финала сме на законовия срок”, коментира бившият градски прокурор на София Николай Кокинов, който в момента е част от защитата на Стайков. Кокинов допълни, че клиентът му е със сериозно разклатено здраве. „Той не се лекува и има опасност от втори инсулт”, категоричен беше Кокинов. От декември насам Стайков не бил посещаван и от невролог и, по думите на защитата, в болницата в затвора лекували състоянието му с яхния от грах. Има 10 молби за лекарска помощ до директора на затвора, обобщи защитата и поясни, че Стайков ще търси правата си в Страсбург.

Кокинов подчерта, че парите за гаранцията ще съберат трудно, защото сметките на дружествата на Стайков са запорирани. Все пак обаче адвокатът помоли съда да потвърди гаранцията от половин милион лева.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.