Президентът е на официално посещение в арабската държава

България и Египет предприемат общи мерки в борбата срещу тероризма и нелегалната миграция. Това обявиха президентът Румен Радев и египетският му колега Абдел Фатах Ас-Сиси на среща в Кайро. Двамата очертаха общи позиции по актуални проблеми в региона.

В двореца Иттихадия двамата държавни глави си обещаха – общи позиции в политиката и общи проекти в областта на икономиката. След 90 години дипломатически връзки, египетският държавен глава определи идването на българския си колега като върхова точка в развитието на двустранните отношения и получи покана от Радев да дойде в София.

СНИМКИ ОТ ВИЗИТАТА НА РАДЕВ ВИЖТЕ ТУК

Двамата президенти са обсъдили и новосъздадения българо-египетски бизнес съвет, който ще работи по общи икономически цели.

„Заедно търсим мерки, които не се изчерпват само с търговия. Търсим съвместни производства, сътрудничество в областта на инвестициите, съвместно излизане на трети пазари. Има голям потенциал”, коментира Румен Радев.

Основни области, в които ще си сътрудничим с Египет, са военното дело и енергетиката, стана ясно на срещата в Кайро.

„Египет и България могат да предложат алтернатива за диверсификация на маршрути и доставки – особено по отношение на природен газ. Обсъдихме сътрудничеството в областта на морския и въздушен транспорт, така че нашите граждани да общуват по-лесно. Това е важно условие за развитие на туризма, на бизнеса”, каза още българският президент.

Очаква се двете държави да работят заедно и в автомобилната индустрия, машиностроенето и производството на храни. Във вторник, на бизнес форум в Кайро, представители на 30 български фирми обсъдиха с египетски партньори общи проекти в областта на земеделието, туризма и високите технологии.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.