Той обясни, че е един от основните кандидати за водач на листата на "Демократична България" за предстоящия евровот

"Имах злощастието моят самолет от София до Франкфурт да закъснее. Имаше по-ранен полет, но не успях да го хвана. Взех този самолет и всичко щеше да бъде наред, ако не беше закъснял. Имаше много тежка авария на летището. Цели делегации закъсняха. Изключително много съжалявам, защото аз гласувам против пакета „Макрон” от много време. Винаги съм казвал, че наша основна цел е да изтласкаме този законодателен пакет за следващия парламент”. Това заяви в предаването "Плюс-Минус. Коментарът след новините" евродепутатът от "Демократична България" Светослав Малинов. Той бе един от депутатите, които отсъстваха от пленарната зала при гласуването в понеделник, когато ЕП реши пакетът "Мобилност" да влезе в дневния ред. Това предложение бе подкрепено от само двама депутати повече от обявилите се против. В залата не присъстваха общо трима български представители.

Малинов обясни, че в сряда има възможности за процедурно забавяне. По думите му българската група евродепутати няма да каже какви са конкретните й стъпки оттук нататък, но в никакъв случай нещата не били приключили. Малинов допълни още, че миналата седмица те, заедно с полски и румънски колеги, са подготвили стотици поправки.

"Ще се опитаме да предизвикаме тежко гласуване. Ще се опитаме да събудим някои колеги от държави, които нямат залог в тази битка, за да ни подкрепят в пленарна зала и преди това", обясни депутатът от ЕП. 

Той каза още, че отношението на "Да, България" и "Зелените" към пакета е критично. "Това неслучайно е пакет, не е един закон, не е една норма. Вътре има много ценни неща. Проблемът е, че вътре има 2-3 неща, които са насочени директно и само към периферните географски страни на Европа. Те са насочени към румънците, балтийските страни и нас, българите", заяви още Малинов. Той е категоричен, че вносителите на пакета имат за цел да намалят конкурентоспособността на българските превозвачи. 

Светослав Малинов коментира и темата за изключването на партията на Виктор Орбан от ЕНП. "Смятам, че Орбан трябваше и ще бъде изключен от ЕНП с това си поведение. Вече повече колеги от партията са разочаровани от това решение. Орбан няма да направи нещо ново, може да премине към нещо старо, нещо много по-малко и по-непрестижно”, коментира Малинов.

Той разкри и информация относно подредбата на листата на "Демократична България" за евроизборите.„Аз съм един от водещите кандидати. Листата ще бъде подредена до седмица, а може би и по-рано", заключи той.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.