"Пътуваща класна стая" отново е в София

Нетрадиционните номадски класове учат децата на диалог и принадлежност. Класни стаи без чинове, прозорци, тежки учебници и черна дъска. Едва ли някой от вас си представя така опознаването на култура и история. Това е „номадската класна стая”. Тя е обиколила почти цяла Европа за 8 години, а идеята е на евреина архитект Давид Столеру, след сградите построени от тухли, сбъдва най-голямата си мечта, тази за училище на открито.

„Тук обикаляме, разглеждаме, обясняват ни.  Нямаме дъска, нямаме учител и си помагаме взаимно”, споделя Ева от 90 СОУ.

Училище-мечта в Берковица: Люлки в коридора, терариум и истинска лаборатория (ВИДЕО)

„Най-важното е да се учим да живеем заедно. Аз с моята култура да срещна някой с различа култура и друга визия за нещата. Благодарение на тези различия да стигнем заедно по-далече”, заяви Давид Столеру, архитект.

УНИЦЕФ показва агресията между учениците с виртуална класна стая

"Tези ценности – съжителство, хармония са хилядолетни ценности – те са нашата най-важна история, тук сред римското наследство ние по най-добър начин може да преподадем този урок", коментира заместник-кметът на столицата Тодор Чобанов.

Музеите стават класни стаи

Освен исторически обекти, тук ученици, които живеят в различни и сходни светове се учат на диалог и толерантност към другия. За да сравнят своята гледна точка с тази на останалите. Накрая учениците влизат и  в обувките на репортери. „Чрез историята ние можем да се поучим и да се опитаме да намерим правилния път към бъдещето”,  обясни Александър Оскар, председател на  еврейската организация „Шалом”.

София става дом на Номадската класна стая

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.