Ще продължаваме протестите срещу пакет „Мобилност“, докато нещата не станат нормални, каза зам.-председателят на Националното сдружение на българските превозвачи

Днес превозвачи излязоха на протест в Страсбург и София. В столицата те се събраха пред храм-паметника „Александър Невски“, откъдето пешеходно стигнаха до сградата на Европейската комисия. Там те развяха лозунгите „Западът – убива, Изтокът – умира“, „Планът Макрон“ – началото на края на ЕС“.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА В СОФИЯ ВИЖТЕ ТУК.

"Ще продължаваме протестите срещу пакет „Мобилност“, докато нещата не станат нормални. Това, че пакетът „Мобилност 1” е върнат в транспортна комисия, нищо не означава. И то поради простата причина, че те имат достатъчно политически хватки за два дни да го оправят и следващата сесия да го приемат и после да кажат, че е прието, след това още веднъж одобрено от европейските политици и набързо да го приемат”. Това каза зам.-председателят на Националното сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов. 

В отлагането с няколко дни на спорните промени протестиращите съзряха популизъм.

„Притеснява ни, че това са поредните финтове и оглушки от страна на Европейския парламент”, заяви изпълнителният директор на Камарата на автомобилните превозвачи в България Димитър Димитров.

На площада протестът получи подкрепата и на част от депутатите. „Реално това е Европа на две скорости”, заяви Атанас Стоянов от „Патриотичен фронт”.

Премиерът Бойко Борисов също подкрепи протестиращите. „Макар и много трудно продължаваме да печелим малки битки по пътя да защитим справедливостта”, заяви той.

 

ЕП отлага гласуването по пакет "Мобилност"

В Страсбург превозвачите протестираха пред сградата на Европейския парламент, който обяви, че днес няма да се гласува спорният пакет. Въпреки това протестиращите там се събраха, като протестът им беше мирен. 

Според транспортния бранш, ако промените бъдат приети, българските фирми ще фалират. Някои от шофьорите обаче са съгласни, че условията на труд трябва да се подобрят. Но не искат да говорят открито, защото се притесняват за работата си.

От бранша готвят и нови протести.

Стажант-репортер: Кристиян Попов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.