Обединеното кралство ще се изправи пред твърди предварителни условия, заяви генералният секретат на Комисията

Излизането на Великобритания без сделка няма да ѝ позволи да избегне предпазната клауза за Северна Ирландия. Обединеното кралство ще се изправи пред твърди предварителни условия, за каквито и да е преговори с ЕС след излизането си без сделка, каза Мартин Зелмайер, генерален секретар на Европейската комисия пред посланици на срещата в Брюксел в четвъртък, съобщава Политико.

Ден след като британския парламент отхвърли редица алтернативи на Brexit - европейски представители се срещнаха, за да обсъдят своите собствени алтернативи. Те потвърдиха, че сценарии за излизане без сделка, няма как да бъде толкова благоприятен, колкото сделката, която беше договорена между Лондон и Брюксел през ноември.

Говорейки пред посланици от 27-те страни-членки на ЕС Зелмайер заяви, че ако Великобритания напусне без сделка, ЕС трябва да постави три условия за започване на каквито и да е било разговори. Дипломати съобщиха, че тези условия са:

1. Търговски преговори няма да започнат докато Великобритания не уреди финансовите си задължения със Съюза.

2. Трябва да се гарантират сигурността и правата на европейските граждани в Обединеното кралство.

3. Трябва да се защити Белфасткото споразумение.

Европейските представители са притеснени, че ако Великобритания напусне съюза без сделка ще прекрати плащанията си към хазната въпреки, че е правно задължена да продължи да го прави в оглед на дългосрочния бюджет на ЕС.

Един от представителите заяви, че тези три условия са „постоянно притеснение” за 27-те членки на ЕС. А друг дипломат каза, че „не можеш да се разведеш и след това да се говориш с бившата си половинка така, сякаш за първи път се срещате.”

С продължаващата политическа буря в Лондон, стратегията на Брюксел е да държи топката основно в британското поле, за да са сигурни, че ЕС няма да е виновен при провал на сделката.

По време на срещата Зелмайер заяви, че ЕС трябва да остане обединена и да запази позицията си по време на преговорите, за да запази изгодното си положение. Освен това той подчерта, че когато лидерите се срещнат, „те трябва ясно да покажат, че не може да има мини сделки” при сценарии за излизане без сделка. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.