Кои са проблемите на европейското законодателство по темата?

"Морска стража". Това е германска неправителствена организация с кораб, плаващ под холандски флаг. Тя е създадена е в края на 2014 г. от доброволци, които не искат да стоят встрани и просто да наблюдават как хора се давят в Средиземно море.

Ситуацията за неправителствените организации на фронтовата линия на мигрантската криза става сложна с идването на власт на новото италианско правителство, което обещава да спре миграцията.

За правителството в Рим неправителствените организации работят заедно с трафикантите.

Въоръжени сили щурмуваха отвлечения от мигранти малтийски кораб

Броят на нелегалните пресичания на външните европейски граници е най-ниският от 5 години насам, с 92% по-малко в сравнение с 2015 г., когато е пикът на мигрантската криза. Най-нисък е натискът върху централното Средиземноморие, Италия, където са пристигнали 23 000 души, с 80% по-малко в сравнение с миналата година. За сметка на това натискът се прехвърля към Испания, където има удвояване на броят на пристигналите мигранти -  56 000. Тройно по-висок е натискът и върху Източното Средиземноморие, но там нелегалните пресичания са основно по суша - между Гърция и Турция.

От края на миналата година е в сила нов закон, който предвижда отнемане на хуманитарния статут на мигранти, които чакат отговор на молбата им за убежище и право на пребиваване. В Палермо активисти оказват правна помощ на мигрантите от Африка. 

Италия иска солидарност между страните членки на ЕС за поемане на мигрантското бреме. От 4 години Европа се опитва да уговори обща политика по миграцията.

В момента обаче ако един човек попадне в Швеция, има по-малко от 5% шанс да получи статут на бежанец, ако е в Италия има 95% да получи статут на бежанец, в Унгария влиза в затвора, докато чака бежански статут, обясняват запознати.

Феноменът „Салвини” в Италия е резултат от лутането на европейските държави в мигрантския лабиринт. А политиката му печели все повече доверие в Италия и му дава надежди, че може и сам да състави правителство. Проучванията сочат, че е на път да спечели над 30% от италианския вот и да прати 27 депутати в европейския парламент.

Повече по темата гледйте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.