За споразумението гласуваха 286, 344 - против

Тежък удар за Великобритания. за трети път парламентът отхвърли споразумението за Brexit.  344 депутати гласуваха против договора, а 286 я подкрепиха. Oпозицията поиска оставката на премиера Mей и предсрочни избори. A заради кризата беше свикан спешен Eвропейски съвет за 10 април.

Днес трябваше да е денят за Brexit  и от полунощ Великобритания да преустанови членството си, да си плати глобата от 40 милиарда евро и да поеме по свой суверенен път. Но не се случи. И гласът на недоволството се изрази в протест край Уестмиснър. И третият опит на Тереза Мей да прокара сделката с ЕС за Brexit се провали.

ЕК: Великобритания няма да избегне предпазните клаузи при Brexit без сделка

Ако британският парламент беше гласувал техническата част от договора по развода, ЕС щеше да отсрочи датата за напускане до 22 май.

След гласуването на депутатите те получиха и отговори отвън – скандирания „Срам за вас”. Някои от протестиращите са омерзени от гласуването, а  други заявиха, че страната им е силна и ще го преживеят. Дни наред противниците и привържениците на Brexit се състезаваха пред Уестминстър кой ще скандира  по-силно и кой ще издигне повече знамена. А залата на парламента беше обхваната от несигурност.

ЛОНДОН В ЗАДЪНЕНА УЛИЦА: Депутатите отхвърлиха 8 варианта за Brexit

„Последиците от решението са съдбовни. Сега Обединеното кралство трябва да напусне ЕС на 12 април, само след 14 дни. Времето не  е достатъчно. Затова трябва да намерим алтернативен път напред”, коментира Тереза Мей.

Така опциите остават 2 – „твърд Brexit” или искане за по-дълга отсрочка и провеждане на европейски избори във Великобритания.  Засега бъдещето е неясно.

„Ние нямаме видимост в тази държава. Въпросът за това как ще съжителства едната половина на Великобритания с другата и отделно двете с европейските граждани, които са 3,5 милиона”, коментира Мария Спирова.

Заради вота днес европейските лидери се събират спешно на 10 април. ЕК изрази съжаление за днешното решение, а Brexit без сделка на 12 април изглежда неизбежен.

Репортер: Антоанета Николова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.