Георг Георгиев коментира дипломатическото напрежение с Турция

„Спекулациите, че с това, че ние по някакъв начин сме  допуснали някой да се намеси в нашата вътрешна политика, са абсолютно несъстоятелни". Така заместник-външният министър Георг Георгиев коментира в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” дипломатическото напрежение след изказването на турския външен министър Мевлют Чавушоглу  за намеса на южната ни съседка в законодателната дейност у нас.

Георгиев допълни, че опит за оказване на влияние не е правен. "По никакъв начин не е правен опит и ние не сме позволявали в делата на суверенна държава,особено в законодателна дейност, да се направи чуждо вмешателство".  Георгиев допълни, че посланикът вече е извикан на разговор във външното ни министерство.

Борисов се среща в Букурещ с вицепрезидента на Турция (ВИДЕО)

Той припомни, че дебатът за финансирането на вероизповеданията е бил с давност повече от година. По думите му, основното нещо, по което се е работило,  е ограничаването на възможностите за външно финансиране на вероизповеданията.

Самото изказване на дипломатическия представител Георгиев коментира така: „Очевидно политиците, когато попаднат в предизборна ситуация, започват да губят фокуса върху това, което наистина ще се случва, след като свърши предизборната кампания. Много остра и много категорична беше българската реакция. При проведения с г-жа Захариева разговор вчера също беше казано, че ние няма да подлагаме под въпрос и да консултираме за работата на нашия законодателен орган с друга държава".

Георгиев бе категоричен, че по никакъв начин не се засягат правата на религиозните представители. 

След твърденията за намеса: МВнР вика на разговор турския посланик у нас

„Опозицията много приятно се заиграва с парламента. Говори се за изчерпване. Нещо, което не може да бъде като политическа теза оправдано, тъй като избирателите са тези, които казват дали парламентът или която и да е друга институция с избрани в нея представители е изчерпан. Не бива една създала се дипломатическа външнополитическа ситуация да се използва по безотговорен начин от вътрешно-политически фактори, които биха желали по някакъв начин да смутят или да разстроят управлението и правителството", заключи заместник-външния ни министър.

„Наистина се надявам, че няма да достигнем до ескалация на каквото и да е външнополитическо напрежение. Самият факт, че има проведен разговор между двама колеги външни министри показва, че диалогът е отворен, разговорите са възможни, търси се решаване на такива обтегнати ситуации”, заяви Георгиев.

Според него привикването на посланика във външно министерство на езика на дипломацията е „достатъчно ясен знак”

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.