Коментират адвокат Емил Георгиев и музикантът Веселин Тодоров

Отново се появиха опасенията, че интернет пространството може да бъде тежко цензурирано с новата директива за авторското право в цифровия единен пазар, която ЕК анонсира още през 2016 г.

"Създават се предпоставки интернет да бъде цензуриран. Чл. 13 задължава Facebook или Youtube да сключат лицензионни споразумения с правоносителските организации, или когато не са сключили, да внедрят механизми, с които да гарантират, че ще пречат на съответния ъплоуд". Това заяви адвокат Емил Георгиев в ефира на "Плюс-Минус. Коментарът след новините".

Георгиев обясни, че ако се качи противоправно съдържание онлайн, трябва противоносителят да се свърже с платформата и да каже, че съдържанието не е на този, който го е качил.

Според музиканта Веселин Тодоров този, който ползва някакво произведение, трябва да си плати.

ЕП увеличава правата на потребителите онлайн и офлайн

"Държавата трябва да може да защитава доказали се имена в музиката като Кирил Маричков, Митко Щерев, Стефан Димитров. Но за съжаление, се правят формати, само за да вземем есемеси”, коментира Тодоров.

По думите на адвокат Георгиев интернет е създаден да може да преживее дори и ядрен катаклизъм онлайн. Той смята, че ако директивата бъде прокарана, то България ще я чака по-беден от към съдържание интернет.

ЕП одобри новите правила за авторското право в интернет

"В света ще има три интернета, като авторитарен в Китай, Турция и Русия. Един свободен в САЩ, Австралия, както и един европейски. Не смятам, че смисълът е да се блокира информационният поток", допълни Веселин Георгиев.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.