Кореспонденът на БНР в Истанбул коментира първоначалните резултати от местните избори в южната ни съседка

„В много от по-големите градове партията на Ердоган загуби. В 17 от тези 30 най-големи общини обаче коалицията между националистите и партията на президента спечели”. Това каза Мариан Карагьозов, кореспондент на БНР в Истанбул. В ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините” той коментира първоначалните резултати от местните избори в южната ни съседка, които сочат, че опозицията печели Истанбул, Анкара, Анталия.

Опозицията печели Анкара и Истанбул, партията на Ердоган оспорва резултата

Според журналиста все още повечето големи градове остават в ръцете на коалицията. Президентската партия е спечелила и най-много общини.

„Опозицията се хвали с огромен успех, но в редица провинции резултатите на Партията на справедливостта и развитието са над 50%. Предстоят интересни размествания в Турция. В следващите четири години и половина не предстоят избори, така че Ердоган, след днешните резултати, може да предприеме някакви размествания в своя курс”, добави Карагьозов.

По думите му очерталите се победители са двама - Републиканската народна партия, която значително разширявала присъствието си, и Партията на националистическото действие.

„Голяма изненада беше, че опозицията взе Истанбул. В някои райони в западните турски градове кюрдската Демократична партия на народите не издигна свои кандитати и това допринесе за успеха на опозиционните партии”, допълни кореспондентът на БНР.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.