Проверката ще започне заради сигнал на гражданин

Опасни, декоративни или обезопасяващи са колчетата, поставени на повечето спирки в София? Комисията по транспорт в местния парламент започва проверка по сигнал на гражданин. Колчетата бяха монтирани като мярка за безопасност, след като преди 6 години пиян таксиметров шофьор уби двама и рани 11 на спирка на бул. „Цариградско шосе”.

Кардиологът д-р Любен Гуляшки също е смятал, че колчетата са поставени за добро. „Защото си мислех, че е нещо, което се прави, за да предпази хората, а после се оказа декорация”, каза д-р Гуляшки. Преди 5 години докторът вижда откъртено колче и пуска сигнал в общината, че обезопасителите са опасни.

 „Тези колчета създават едно изкуствено усещане за безопасност у хората, те си мислят, че колчетата ги предпазват, а това не е така. Крепят се на четири арматури. Ако някое колче излети, може да убие някого”, заяви д-р Любен Гуляшки.

Колчета заменят „перките на акули“ по „Графа“

Сигналът на доктора получава неясен отговор и потъва, докато в началото на тази година той не пуска нов. И получава отговор – признание от зам.-кмета Дончо Барбалов, което гласи, че колчетата са антипаркинг елементи със сигнална лента, която да предупреждава, че има пешеходци. Преди седмица 44-годишният Георги Филипов и 10-годишният му син едва не са пометени от кола, докато чакат на спирка в подлеза на НДК. Пред очите им автомобил губи контрол, удря се в ограничителите за лентата на тролея, прелита през колчетата и по чудо не пада върху тях. „Колата просто излетя като ракета неконтролируемо във въздуха и ние бяхме единствените на пътя й”, разказа бащата.

Колчетата са смачкани от тежестта на колата, а Филипов е благодарен на късмета си. Синът му е невредим, а той е със сравнително леки травми по краката. 

„Имаше няколко секунди, в които бяхме едно цяло - колата и аз. Такъв късмет едва ли ще се повтори втори път. Това място е опасно. Автомобилът успя да прескочи колчетата”, каза още Филипов.  

Защо поставиха нови антипаркинг колчета на изпочупен тротоар?

До дни Транспортната комисия към общината ще разгледа сигнала за колчетата по столичните спирки, като ще се обсъжда и смисълът от тях. Според зам.-председателят на комисията по транспорт в СО Калоян Паргов е важен въпросът защо колчетата се използват за антипаркинг, а не са такива, които да възпрепятстват инциденти.

„От Транспортната комисия ще поискаме да се произнесе по-отговорно към проблема. Може да ги сменят с други, които да спасяват човешки животи”, каза още общинският съветник „Комисия за контакт с гражданското общество” Марта Георгиева.

Експерти към Столичната община обаче казват, че колчетата, макар и декоративни, са полезни. 

„Те подобряват пасивната безопасност, тъй като предотвратяват паркиране на спирката, подобряват видимостта”, заяви директорът „Управление и анализ на трафика”.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.