Тя разговаря с ученици за предизвикателствата и възможностите, които дава Европа, за бъдещото развитие

Активното участие на младите хора в публичния дебат е от изключителна важност. Това каза българският еврокомисар Мария Габриел по време на дискусия с учениците от френската езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“ и в присъствието на председателя на Комисията по външна политика в Народното събрание Джема Грозданова. Повече от час Мария Габриел разговаря с учениците от 12 клас за предизвикателствата и възможностите, които дава Европа, за бъдещото развитие и уникалността на европейския проект.

"Активното участие на младите хора в публичния дебат е от изключителна важност. Ние не можем да взимаме решения за бъдещето на младите, без да сме чули какво искат те и за какво мечтаят. Европа не може да си позволи да пилее таланта и да изключва младите. Младите хора трябва да бъдат не само архитекти на собствения си живот, но и да участват в позитивната промяна в нашите общества", заяви Мария Габриел.

Тя обърна специално място на ролята и място на цифровите умения, за бъдещото развитие на младите хора в Европа. "Нуждата от умения е повече от належаща, отбеляза еврокомисарят, защото без умения, младите хора не мога да намерят своята реализация и няма да се възползват от възможностите, които цифровата трансформация предлага", каза още тя.

Затова Европейската комисия подкрепя изследователски и иновативни програми в областта на образованието, за да направи учебния процес по-завладяващ и интересен.

Мария Габриел подчерта важността учениците да имат цифрови умения, като целта е до 2020 г. половината от европейските училища да вземат участие в Седмицата на кодирането. "Младите момичета трябва да бъдат насърчени да търсят своята реализация в цифровата област", посочи още тя.

Еврокомисарят отдели специално внимание в своя разговор с младите хора на защитата им в онлайн пространството. Тя ги запозна с кампанията SaferInternet4EU Campaign, която дава знание за медийната грамотност, кибер хигиената и онлайн безопасността. Само за миналата година в нея са се включили над 30 милиона души и центровете за Сигурен интернет привличат все повече млади хора към тази инициатива.

„Говорете със своите приятели, родители, учители, ако нещо ви притеснява в онлайн пространството. Споделете своите идеи, за това как може да направим интернет по-безопасно и по-добро място. Кажете ни от какво се нуждаете, за да развивате своя талант и идеи“, призова Мария Габриел.

Младите участници в дискусията задаваха въпроси за бъдещето на работните места, за мястото на роботите в новата икономика, за развитието на изкуствения интелект. Комисар Мария Габриел подчерта силата на европейския подход в развитието на изкуствения интелект, поставящ в центъра човека и неговия интерес. Идната седмица ще обявим нашите етични насоки за работа в областта на изкуствения интелект, каза още еврокомисарят.

 „Искам да ви окуража да бъдете активни, да бъдете любопитни, да предизвиквате позитивна промяна, да имате отворено сърце и ум, за да сте подготвени за това, което предстои пред вас. Заедно ще създаваме утрешния свят“, заключи Мария Габриел.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.