В кулоарите на парламента той посочи конкретен адрес на апартамент, чийто собственик се оказа министърът на туризма

Още един министър със съмнение за евтин апартамент. Скандалът избухна минути, след като прокуратурата обяви, че започва проверка на имотните сделки. А искрата запали бившият вицепремиер Валери Симеонов.

Рано тази сутрин премиерът призова: всеки, върху чието име има сянка, да подаде оставка или да излезе в дълъг отпуск, докато казусът му бъде проверен. Минути по-късно прокуратурата обяви, че започва проверка на имотни сделки. А в кулоарите на парламента бившият заместник на Борисов в кабинета го посъветва внимателно да огледа своите министри, защото и сред тях имало такива, купили си изгодно жилища. Симеонов посочи конкретен адрес: кв. „Овча купел“ в София, ул. „Бързарица“ 2. Собственикът на апартамента, който се намира там, е министърът на туризма Николина Ангелкова. Имотът е с площ 142 квадрата. Има и гараж. Купен е през 2008 г. за 75 000 лева. Според адресната регистрация, тя живее там с дъщеря си.

СНИМКИ НА КООПЕРАЦИЯТА В "ОВЧА КУПЕЛ" ВИЖТЕ ТУК

"Става въпрос за имот, закупен 2008 г. от моите родители. На мое име е. Апартаментът е 116 кв. м Другото са гараж, мазе, общи части", заяви Ангелкова. 

Справка в сайтове за недвижими имоти показва, че по това време жилище в този район е струвало средно около 1700 лева на квадрат или около 200 000 за подобен апартамент. Този на Ангелкова обаче е купен на груб строеж и затова е толкова евтин, обяснява министърът. 

"Всички знаете какво значи това. С акт 14 и съответно с всички рискове за купувача за това дали ще бъде въведен в експлоатация. Имам и пазарна оценка, която още утре ще предоставя. Тя е 75 000 лв. - точно толкова, колкото съм платила. Данъците също са платени", каза Ангелкова.

Данъчната оценка на апартамента била около 62 000 лв., пише в нотариалния акт.

Освен жилището в “Овча купел”, в имотната си декларация Ангелкова е посочила, че притежава и други два апартамента. Единият с площ 105 квадрата, а другият - 304. Първият е купен за 210 000 лв., а вторият - за 480 000 лв.

"Всичко може да бъде доказано. Нямам абсолютно никакви притеснения", категорична бе Ангелкова.

Това не е първият сигнал на Валери Симеонов срещу Ангелкова. През лятото на миналата година той я обвини, че "защитава мутренски интереси”. Скандалът беше по повод строежи и заведения на морето. 

"Явно сме свидетели на поредните силни чувства на г-н Симеонов към мен. Наистина е много жалко, когато, без да имат никакви доказателства, се правят внушения и манипулации", коментира министърът на туризма. И допълни, че ще разговаря с премиера и ще постъпи, както той й разпореди.

По-рано през деня Борисов заяви: „Ние в ГЕРБ сме създали стандарт. Когато има такива скандали -  дали е депутат, председател на парламентарна група, министър или заместник-министър - се подава оставка. Същото бих препоръчал на замесените в тези скандали сега. Понеже има и хора от съдебната система, а те не обичат да бъдат слагани под общ знаменател или са много чувствителни, а аршинът трябва да бъде еднакъв за всички, или да излязат в дълъг отпуск, докато различни от техните институции направят проверки. Това мога да кажа за замесените в тези скандали, и в КПКОНПИ, и във ВКС, и в следствието“, заяви Борисов. "Не споменавам имена, защото са много чувствителни".

Минути след изявлението на премиера шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев заяви, че излиза в отпуск, докато го проверяват. Декларира пълна готовност да съдейства и заяви, че винаги е спазвал законите и се е ръководил от високи морални принципи.

След скандала с имота на Георгиев, президентът свали доверието си от него и покани заместникът му да изнесе доклад на предстоящото заседание на КСНС.

БСП стигнаха още по-далеч и поискаха оставката на Георгиев, както и на заместника му. Според тях премиерът е спасил шефът на КОНПИ, като му е оставил вратичка да излезе в отпуск, което Георгиев веднага направил.

Освен имота на Георгиев, прокуратурата ще проверява и на начина, по който жилища са придобили синът на директора на следствието Борислав Сарафов и съпругата на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Той заяви, че оставка няма да подава, нито ще излиза в отпуск, докато проверката приключи. Обяви, че излизал „най-минатия човек”, защото не бил собственик на имот, а искали да го проверяват.

Репортери: Лора Инджова; Вероника Димитрова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.