Как се събира история, пръсната на парчета?

Уникални снимки на сцени от двете световни войни откри фотограф от Казанлък. Повечето от кадрите са възстановени от стъклени фотоплаки и подредени в албум, наречен „Вълшебните стъкла“. Снимките са направени от забравения вече Петър Арнаудов.

Те са едни от най-ценните източници на информация за военните събития от времето на Балканската, Първата и Втората световни войни. Арнаудов е бил официалният фотограф на 23-ти пехотен Шипченски полк.

Архитектът-фотограф, който се опитва да улови различната гледна точка

"Извел е няколко образа, които са уникални за това време. Носят се легенди за "лудия полк". Какво е представлявал българският войник? Той даже го е нарекъл "човекояд". Смятайте с какъв заряд, с каква настървеност тези хора са защитавали България", коментира фотограф-художникът Бедрос Азинян.

Стъклените плаки са спасени от Бедрос. Голяма част от тях са били унищожени след пожар в къщата на Арнаудов. Открили ги случайно негови роднини. Възстановяването им отнело пет години.

"В по-голямата си част бяха унищожени, счупени или набити с дървени стърготини. Реално аз събирах парчета от историята, от времето, когато той е работил", заяви Азинян.

"АЗ СЪМ БЪЛГАРКА!": Фотограф показва красотата на българките в народни носии

Арнаудов е бил неотлъчно с победния поход на българските войски. Успява да увековечи уникални сцени от военните битки, от старите български столици Охрид и Преспа, като и от град Струга, който е бил освободен последен.

"В един момент е трудно да си представиш как са създадени, защото тогава не е имало време нито за светломери, нито за автофокуси - технологии, които днес има всеки един телефон", добави фотограф-художникът.

Репортер: Георги Манев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.