Темата коментира президентът на Република България (2012 - 2017 г.) Росен Плевнелиев

„Аз съм категорично несъгласен, че ядрени оръжия на Балканите имат някакъв смисъл или някаква дълбока геостратегическа идея. Основното, което ни обединява всички нас на Балканите, е желанието за мир, за икономическо и за демократично развитие. Аз не считам, че едни ракети поставени, в която и да е държава на Балканите, биха допринесли и биха били част от едно такова решение”. Това заяви в студиото на „Плюс-Минус. Коментарът след новините” президентът на Република България (2012 - 2017 г.) Росен Плевнелиев.

По думите му за Балканите разполагането на нови ракети не е част от добрата рецепта за решението за мир.

„Нека ракетите останат на друго място. Желанието за мир и за устойчиво икономическо развитие минава през други решения. Всеки от нас трябва да си даде сметка, че НАТО, като символ на най-силния отбранителен съюз на планетата на демократични държави, е част от формулата за мира. Аз бих приветствал всяка една от държавите на Западните Балкани, рано или късно, да стане член на НАТО. Да, членство в НАТО е решение за мир, но ракетите са нещо съвсем различно”, каза още Плевнелиев.

Според Плевнелиев нещата са изключително сериозни. „Никой не трябва да подценява заплахата, особено тази, която идва днес на изток от нас, тъй като Русия се вживява в ролята си на велика сила и търси компенсация за своите геополитически интереси. Всички държави в периферията на Русия днес са трайно дестабилизирани и поставени в подчинение. Там са инсталирани т.нар. „замразени конфликти”. България не иска да бъде в ролята на подобна държава и затова членството в НАТО е единственото решение”, коментира той.

"Безспорно има проблеми както в НАТО, така и в ЕС, но също така е безспорно, че нито една от държавите-членки не поставя под въпрос своето членство в НАТО. Нещо повече, списъкът от държави, които искат да се присъединят е много дълъг", каза Плевнелиев.

По думите му Германия трябва да се изправи пред своята отговорност и да допринася за колективната защита, увеличавайки разходите за отбрана.

„България трябва да увеличи до 2% разходите за отбрана, защото 20 години българската армия беше оставена с едно остаряло въоръжение, демотивирана, без никакви ефективни мерки за поставянето на българската национална армия като една ефективна и работеща институция. Именно затова считам, че е добро решението за увеличаване на разходите за отбрана с 2% и считам също, че това ще помогне и за самочувствието на българския народ, който ще види своята армия добре въоръжена”, заяви още Росен Плевнелиев.

Относно скандала с апартаментите на властта, Росен Плевнелиев коментира: „Абсолютно съм съгласен с тезата, че не може да се посочва само един или друг като удобно извинение за национални безобразия. Това, на което днес е символ "Апартаментгейт." Според мен принципът трябва да е ясен и той е, че когато сте в политиката, докато сте активен политик, е добре да се въздържате от всякакви действия, които биха могли да поставят под въпрос морала. За мен е повече от ясно, че в момента в политиката имаме много действащи политици, които напазаруваха апартаменти, но не само – купуваха се и електрически централи, купуваха се и се продаваха някакви големи дупки, купуваха се предприятия и всичко това през годините е пред очите на българския народ”.

По думите му това, което днес се случва в ГЕРБ има и позитивна страна. „Да, валят оставки, но посочете ми една друга политическа сила, в която някога някой за каквото и да е било безобразие е подал оставка?! Оставката е едно добро начало тогава, когато говорим, че в политиката не всичко е просто интереси, а има и ценности, има и морал. Аз се радвам, когато политици подават оставка за това, че са нарушени едни или други устои или морални принципи”, каза Плевнелиев.

Още по темата гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.