Има опасност от локални поройни наводнения

Жълт код за валежи в 16 области на страната. Има опасност от локални поройни наводнения. Денят ще е облачен и дъждовен. Вятър – по-осезаем в Дунавската равнина, където поривите ще достигат скорост до 30-40 километра в час. Валежите - по-съществени в централна и западна България. Ще чуем тук там и някоя гръмотевица. А количествата ще са най-големи в югозападна България. Предупреждения за по-значителни валежи са в сила за 16 области на страната с очаквани валежни количества между 25 и 35 литра на квадратен метър за денонощието.

 

Дневните температурите – между 12 и 17 градуса. По-хладно остава в северозападна България – между 12 и 14 градуса.

В планините – облачно, дъждовно и ветровито. Валежи от дъжд в масивите на западна България. Над 2000 метра ще превали и сняг. Вятърът ще е силен с пориви над 50-60 километра в час.

До края на седмицата времето ще е нестабилно – предимно облачно и дъждовно. В края на седмицата има вероятност и за по-значителни локални валежи. Дневните температури остават високи – между 16 и 21 градуса.

Заради валежите и снеготопенето в планините опасност от поройни наводнения има в горната част от водосбора на река Искър в северна България. В Южна България предупреждения има за горните течения на Марица и Тунджа и за река Места.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.