Местните имат съмнение, че на мястото на бившето военно поделение ще изникне хотел

Жители на Черноморец - на протест пред бившото военно поделение в местността Червенка. Заплашват с блокада на пътища и на Областната администрация в Бургас. Причина стана решение на Министерски съвет от 27 март тази година за продажба на терени от 173 декара на бившето военно поделение, за които местните твърдят, че са собственици.

Терените върху ,които се намира бившето военно поделение в Черноморец преди години били предоставени от собствениците им на Земеделска кооперация за обработка. С решение на държавата земите са отнети за нуждите  на Министерството на отбраната. Сега, след като отпада необходимостта от ползване, се готви продажбата на тези 173 декара. Данъчната им оценка е 728 хиляди лева. Местните обаче си искат земята.

ХОТЕЛ НА МЕТРИ ОТ МОРЕТО: Завзема ли строеж част от плажа на Кранево?

"Тяхното оправдание е, че земята е платена. Тя не може да бъде платена и не е платена и те нямат такъв документ на кой е платена, тъй като кооперациите никога са нямали земя. Земята е на собствениците, които са влизали в тези кооперации", каза бившият кмет на Черноморец Милчо Димов. 

Много от жителите на Черноморец си спомнят как преди години са били взети земите им.„Имаме 15 декара. Дойдоха трима и викат кметче ние тая земя я искаме, вашите хора ще ги пускаме свободно да си влизат. Още я вземаха и заградиха”, споделя Димитър. "Искам да си върна наследствената земя от моя дядо. Не мога, защото военните слагат ръка. Протестирам срещу този акт на военните", заяви от своя страна Нина Василева.

Пак бетон край „Алепу”? (СНИМКИ+ВИДЕО)

Добри Добрев - кметът на Черноморец, смята, че след като земята е с отпаднала необходимост и не е нужна на военните, било редно е да я възстановят на хората. От Министерството на отбраната уточниха, че терените няма да бъдат продавани, тъй като не били включени в списъка за продажба, който Министърът бил одобрил. Местните обаче се притесняват от публикуваното решение на Министерския съвет и се готвят за протести.

„Сега в момента събираме подписка,с която да направим колективен иск до прокуратурата за спиране или евентуално преразглеждане на това решение на Министерски съвет”, добави бившият кмет.

Репортер: Цеца Алексова 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.