Градът през целия ден е под полицейска блокада

Насилие и ранени в Габрово. За втора вечер хората излязоха по улиците заради побоя в местен магазин. Стигна се до сблъсъци между протестиращи и жандармерията. Пострадаха двама журналисти от регионалното радио 999 – оператор и репортер. Единият беше ударен с палка, другият е с разбита вежда.    

Протестът беше окървавен при опит на протестиращи да стигнат до краен квартал, в който живеят хора от малцинствата.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Първоначално протестиращите се събраха на площад „Възраждане". Имаше опит да се излезе с декларация против вандалските прояви по време на протеста. На място пристигна и вицепремиерът Томислав Дончев, както и кметът на общината. Диалог обаче не се получи. 

Протестът започна мирно пред общината. Появата на вицепремиера Томислав Дончев предизвика вълна от недоволство. След опита на Дончев да проведе разговор с протестиращите, шествието тръгна по улиците на Габрово. Жандармерията ги спря при опита им да влязат в три квартала. При последния сблъсък пострадаха двамата журналисти.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА НА ПЛОЩАД "ВЪЗРАЖДАНЕ" ВИЖТЕ ТУК

Малко преди 22:00 часа протестиращите се разотидоха. Засиленото полицейско присъствие в Габрово остава. Днес съдът остави за постоянно в ареста тримата задържани за побоя в супермаркет.

Пред съда тримата нападатели казаха, че съжаляват. Съдът обаче прецени, че има опасност да се укрият или извършат друго престъпление. Освен това тримата са  осъждани за кражби и престъпления от общ характер. Затова останаха за постоянно в ареста.

В същото време от община Габрово, започнаха събарянето на незаконни и рушащи се постройки, в които има опасност да се самонастанят хора

А пострадалият служител на магазин призова за спокойствие.

„Няма как да толерирам нещо, което води до насилие. Благодарен съм на хората, които ме подкрепиха. Моето послание е да работим мирно и спокойно и не искаме да всява етническо напрежение в града”, заяви Венцислав Иванов – служител в супермаркета.

От Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе”, съобщиха, че 70 деца от ромски произход са спрели да ходят на училище, а родителите им, които нямат нищо общо с инцидента, са системно заплашвани в социалните мрежи.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.