И тази чанта била увита в спасителна жилетка

Отново наркотици в морето. Дрогата за 7 милиона лева изплува край Варна. Преди дни близо 170 килограма кокаин се появи на плажа край Шабла. Намереното количество сега е около 25 килограма.

Както и в Тюленово, чантата е била облечена със спасителна жилетка. Видели я работници от близкия строеж. Те подали и сигнал на 112.

„Най-вероятно това е в следствие на намереното количество в Шабла, както и преди това – нагоре в нашата съседка Румъния, но това ще стане ясно на по-късен етап”, коментира зам.-директорът на  ОДМВР-Варна Андрей Ангелов.  

МВР откри рекордно количество кокаин във водите на Черно море (ВИДЕО+СНИМКИ)

Според родните антимафиоти кокаинът идва от Латинска Америка по вода с кораби, към Западна Европа. А корабите изхвърлят част от количеството, което трябва да бъде взето от дилъри с лодки. „Количеството се изхвърля и пак след предварителна уговорка, има специално предвидени хора, чиято роля е да ги закарат до брега”, казва един от антимафиотите ни.

Според спецполицаите така станало и с кокаина, който изплува у нас и в Румъния. „Би могло да става дума и за провал, може и да става дума за количество, което е отклонено от по-голямо количество кокаин”, каза още спецполицаят.

Българско участие в трафика на изплувалия кокаин засега няма, но българи са част от световния наркотрафик и са на високи нива - отговарят за транспортирането и доставката на кокаина.

Евелин Банев- Брендо е най-известният кокаинов крал у нас. Прозвището му идва от спецакция на Апенините през 2015-та. Там има влязла в сила 20-годишна присъда. Издирва се от Румъния за трафик на хероин и от България, защото има влязла в сила присъда за пране на пари от наркотрафик.

Работата и по изплувалия край Варна кокаин продължава активно. „Продължаваме, докато не сме сигурни, че е извадено цялото количество наркотик”, заяви зам.-директорът на ОДМВР-Варна Андрей Ангелов.

Окръжната прокуратура във Варна е започнала досъдебно производство за контрабанда на кокаин в особено големи количества.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.