Има ли повишение на нивата на фини прахови частици във въздуха в страната?

Очакват се нови валежи през следващите часове. Значителни количества дъжд. Затова и нивата на реките са под специално наблюдение. Жълт код е обявен за 19 области в страната. В резултат на интензивните валежи, комбинирани със снеготопене, има опасност от възникване на поройни наводнения в Дунавския, в Източнобеломорския и в Западнобеломорския басейн, предупреждават от НИМХ.

Какво време ни очаква през почивните дни?

Специалистите казват, че риск от вдигане на нивата има най-вече за реките Янтра, Росица, Тунджа, Струма и Места. Най-пълноводни се очаква те да бъдат днес и през следващата нощ. Има опасност и от активизиране на свлачища в районите с обилни валежи. 

Април ще ни даде това, което се очаква пролетта да прави в нашата страна. Това каза Анастасия Стойчева от Националния институт по метеорология и хидрология в ефира на „Събуди се”.

В Северна България се очакват значителни количества превалявания от дъжд. В петък вечерта в Ловеч количествата на валежите са над 60 л/кв.м. Следобедните часове се очаква в Южна България да се развие купесто-дъждовна облачност с интензивни валежи.

Значителните количества ще започнат да се натрупват, алармира Стойчева. „С валежите от днес ще се надхвърлят месечните норми. Определено трябва да се следят нивата на реките”, добави тя.

Температурите през април ще бъдат близки до климатичните норми, но ще има и по-хладни дни. „На фона на мартенските температури ще бъде доста по-хладно”, каза Стойчева. 

До 15 май са възможни превалявания от слана.

Според гражданската инициатива airsofia.info, измерваща замърсяването с фини прахови частици в реално време, в събота сутринта замърсяването на въздуха в столицата е с ниски стойности. Данните на Столичната община отчитат още по-ниски стойности на замърсяване. 

През зимата във Видин беше отчетено значително замърсяване на въздуха в града. В последните няколко часа обаче нивото на фини прахови частици в града е в нормите. "Краят на отоплителния период е настъпил и явно стойностите се превишават само от дейността на хората и начина, по който се отопляват", каза за "Събуди се" Деница Славкова, директор на РИОСВ във Видин. 

Репортери: Ева Костова и Биляна Борисова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.